ßßß Cookit - przepis na Smak raju

Smak raju

nazwa

Wykonanie

Weekend ...no i coś słodkiego musi być..to ciacho zrobiłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę. i poczułam się jak w raju hihi..W sumie miałam zamiar zrobić coś innego,ale zabrakło mi jednego podstawowego składnika..zresztą do tego ciasta też zabrakło..ale to okazało się już w trakcie robienia ciasta...miałam ciut za mało mąki ziemniaczanej....dopiero jak już skończyłam , to przypomniałam, że mam budyń w proszku i zamiast mąki mogłam dodać ..ale cóż..mądry polak po szkodzie...ale pomimo, że ciasto nie miało takiej konsystencji jak powinno to i tak zjedzone było w ekspresowym tempie..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj , u mnie z braku ciemnych ciastek są jasne..
Ciasta bez pieczenia możecie zobaczyć u : Małgosi,Asy, Joasi,Ewy,Iwony,Beaty,Iwony,Doroty, Marzeny .
1 paczka krakersów
1 duża paczka herbatników
4 szkl.mleka
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
laska wanilii lub cukier waniliowy
1/2 szkl.cukru
1 margaryna
100 g wiórków kokosowych
Na polewę
0,5 kostki margaryny
5 łyżek cukru
3 łyżki kakao
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wody
4 łyżki gęstej śmietany
3 szklanki mleka i cukier przełożyć do rondla.Wanilię przekroić nożem i wyciągnąć miąższ, dodać do mleka miąższ i połówki strąków. W pozostałym mleku rozmieszać mąki, aby nie było grudek. Wyjąć strąki wanilii, dodać do gotującego mleka mieszaninę mąk i ugotować budyń. Wystudzić.Margarynę utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce budyniu i na koniec wiórki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników, na nie wyłożyć połowę masy, ułożyć warstwę krakersów lekko je dociskając i na nie resztę masy. Na masie ułożyć warstwę herbatników i polać polewą.Wstawić do lodówki do stężenia. Przygotować polewę:
Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Do rondla włożyć margarynę, kakao i cukier, mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Dolać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Chwilę przestudzić (kilka minut) a następnie dodawać po łyżce śmietany mieszając polewę.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/05/smak-raju.html