Wykonanie
Dziś klasyk kuchni meksykańskiej, obowiązkowy dodatek do tacosów ;) Pico de gallo to dosłownie dziób koguta. Salsa jest też znana pod nazwą salsa fresca, salsa mexicana lub salsa bandera - jest w końcu odpowiednio świeża, arcy-meksykańska a do tego w kolorze flagi Meksyku ;)Składniki:10
pomidorów cherry pokrojone w ćwiartki lub 4 duże
pomidory malinowe pokrojone w kostkęjedna
szalotka lub pół białej
cebuli drobno pokrojonejpół drobno posiekanej
papryczki chilli lub łyżeczka
chilli suszonej w płatkachpół pęczka posiekanej świeżej
kolendryświeżo wyciśnięty sok z połówki
limonkisól i
pieprz do smaku
Pomidorki,
cebulę,
chilli,
kolendrę i
sok z limonki wymieszać razem. Doprawić do smaku. Odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.