ßßß
            
        
Długi majowy weekend trwa. P ogoda wprawdzie zupełnie nienajgorsza i nie ma gwałtownej potrzeb y, by szukać poprawiaczy nastroju,ale ja jestem zdania, że warto mieć małe słodkie co nieco na podorędziu. Zawsze! ;-)
Składniki na formę o śr. 26-28 cm:Ciasto kruche:250g mąki pszennej150g zimnego masła2 łyżki cukru pudru1 duże jajoCrème Pâtissière:1 litr mleka lub 500ml mleka + 500ml śmietanki kremówki10 0g cukru lub cukru pudru8 dużych żółtek4 łyżki mąki pszennejlaska waniliiDodatkowo:800g twardych gruszeksłoiczek konfitury morelowej lub brzoskwiniowejWykonanie:Ciasto kruche:Z m ą ki, masła, jajka i cukru zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Nas t ę pnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wy k ł adamy nim naszą formę do tarty,starannie dociskając ciasto do d na i boków. Cias t o na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fa solą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciąże niem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wy j mujemy i lekko studzimy.Crème Pâtissière:Rozkrojoną na pół laskę wanilii zagotow ujemy z mlekiem (lub z mlekiem i śmietanką), odstawiamy na kwadrans. Laskę wanilii usuwamy.Żółtka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy mąkę.Masę jajeczna wlewamy do mleka i starannie mieszamy (mikserem), by całość miała gładką, pozbawioną grudek konsystencję .Krem podgrzewamy, cały czas mieszając aż wyraźnie nam zgęstnieje. Lekko przestudzony wykładamy na podpieczony spód.Dodatkowo:Gruszki obieramy ze skóry, przekrawamy na pół, usuwamy nasiennie gniazda i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Układamy je na warstwie rème pâtissièreKonfiturę morelową przekładamy do małego rondelka i lekko podgrzewamy. Smarujemy nią wierzch naszej tarty.Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180C (grzałka góra dół)
Collagenoholics - Kolagenoholicy Poski Kolagen Przeciw Zmarszczkom oraz Starzeniu sie skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)