ßßß Cookit - przepis na Ciasto Stokrotka

Ciasto Stokrotka

nazwa

Wykonanie

Kiedyś udało mi się upiec bardzo fajne ciasto na białkach, więc postanowiłam iść za ciosem i powstało połączenie ciasta z białek z ciastem z żółtek, to tak by nic się nam nie marnowało :) A że fajnie wygląda ciekawie i kolorowo nazwałem je Stokrotka. Pyszne, puszyste i efektowne ciacho. Polecam
Ciasto białe:
6 białek
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżkę octu
1 szklankę wiórek kokosowych
Ciasto żółte
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Masa :
200 g masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka śmietany 18 %
1 galaretka
1 szklanka wrzącej wody
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę , dodaję partiami cukier i ucieram, aż masa będzie lśniąca. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy białkowej. Mieszam łopatką do połączenia się składników. Na końcu dodaję ocet , wymieszam i przekładam ciasto do blaszki o wym. 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtka ucieram z cukrem na puch, Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy żółtkowej. Na końcu wlewam ocet.. Mieszam łopatka, aż ocet się wchłonie. Nabieram po łyżce masę i z impetem wrzucam na ciasto białe, tak by ciasto żółte wbiło się w ciasto białe.
Nagrzewam piekarnik do 175°C i wstawiam ciasto na ok 20 min. Następnie zmniejszam temp. do 150°C i piekę jeszcze przez 15-20 min.
Zimne ciasto kroję na dwie części.
Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję po łyżce śmietanę, galaretkę rozpuszczam we wrzątku i lekko tężejącą dodaję do masy maślanej
Wykładam na spód ciasta, nakrywam drugim blatem i wstawiam do lodówki , aż masa całkowicie stężeje
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2016/05/ciasto-stokrotka.html