Wykonanie
Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Polsce odpowiedniki sosu znany był od bardzo dawna (pojawiają się nawet przepisy z XVII w.) pod nazwą gąszcze.Kiedyś (dosyć dawno, bo dwa lata temu) publikowałam na blogu przepis na chutney- ale w nieco odmiennej wersji- z
ananasem,
gruszkami (przepis tu) . Dziś całkowicie odmienna wersja- na bazie
cukinii i
pomidorów.
Składniki:1 kg
cukinii1 kg
pomidorów4 kwaśne
jabłka4
cebule30 dag
rodzynek lub
żurawinySkładniki na zalewę:½ litra
octu jabłkowego300 ml
wody40 dag
brązowego cukru2 łyżeczki
gorczycyWykonanie:Z podanych składników zagotować zalewę do rozpuszczenia się
cukru.
Cebulę,
cukinię i
jabłka obrać i pokroić.
Pomidory sparzyć- również obrać i pokroić. Następnie warzywa przełożyć do zalewy, wsypać
rodzynki i dusić na bardzo wolnym ogniu około 2 ½ godziny cały czas mieszając. Po czym przełożyć gorący chutney do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.