Wykonanie
I znów kłania się kuchnia szybka, łatwa i przyjemna :-) Tak sobie myślę, że zawsze robię wszystko szybko, z różnych powodów, ale kiedy efektem tej szybkości jest coś tak pysznego jak te
bakłażany, to sama udzielam sobie pochwały... ot tak, taka automotywacja ;-) A jeszcze lepiej gdy to samomotywowanie jest wzmocnione pochwałami innych (w tym miejscu aż chciałoby się dodać, że liczę też na te z Waszej strony ;-) hihi ). Ale skąd to danie... otóż od kiedy dostałam paczkę od "Kuchnie Świata" wiedziałam, że je zrobię :-) Zwykle faszeruję
bakłażany nadzieniem wytrawnym, ale tym razem postanowiłam coś zmienić, przełamać rutynę i wykorzystać oryginalne indyjskie
przyprawy ;-) No i
powiem Wam, że słodkie
mango i
rodzynki w połączeniu z
przyprawami wyrazistymi - tak w smaku, jak i w zapachu - dają mieszankę wręcz obłędną! Smaki przenikają się tak idealnie, że trudno się oderwać od posiłku... a aromat! Polecam Wam przygotować
bakłażany w ten sposób i jestem pewna, że zrobicie to nie jeden raz :-)SKŁADNIKI2
bakłażany (raczej mniejsze)ok. 300 g
fileta z kurczaka1/3 szklanki
kuskusu1 dojrzałe
mango2
marchewkikawałek białej części
pora (ok. 10 cm)3 łyżki
rodzynek1 łyżka
oleju kokosowego4 łyżki
oleju aromatyzowanego
czosnkiem2 łyżeczki
garam masala1/2 łyżeczki
pieprzu młotkowanego z
kolendrą1/3 łyżeczki
curryszczypta
chilisólświeża
kolendraSos:1 małe opakowanie
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
słodkiej papryki mielonej
Mięso kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z
olejem aromatyzowanym
czosnkiem i
garam masala; odstawiamy na noc od lodówki.
Kuskus zalewamy
wodą zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Bakłażany kroimy wzdłuż na połówki, wybieramy miąższ z ziarenkami, tak by powstały łódeczki i delikatnie solimy (nie po to by wyciągnąć goryczkę, bo przecież ziaren już niema, ale po to, by warzywo trochę "zwiędło") i odstawiamy. W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni
olej kokosowy, dodajemy
marchewkę startą na tarce jarzynowej i
pora pokrojonego w półplasterki, podsmażamy przez chwilę, aż warzywa przestaną być surowe i dodajemy fileta (razem z
przyprawą i
olejem). Całość smażymy na małym ogniu do chwili aż
mięso zmięknie, a następnie dodajemy
mango pokrojone w kostkę. Dodajemy
rodzynki,
pieprz,
curry,
chili,
sól i dusimy pod przykryciem aż
mango się rozsmaży. Zestawiamy patelnię z palnika, dodajemy przygotowany
kuskus i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki
bakłażana i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Żeby farsz nie przypiekł się za bardzo od góry przykryjcie naczynie do zapiekania folią aluminiową lub papierem do pieczenia (nie pokrywką, bo wtedy będzie zbyt szczelnie i
bakłażany niepotrzebnie puszczą sok - zamienią się w ciapę :-( ).
Jogurt mieszamy z
papryką.
Kolendrę drobno siekamy.Upieczone
bakłażany podajemy z sosem i posypane
kolendrą.