Wykonanie
Kochani w ramach akcji "Czytam i gotuję" chciałabym Wam powiedzieć coś więcej na temat książki, która urzekła mnie od pierwszej chwili. Okładka od razu zadziała jak magnez, przepiękna fotografia autora Brenta Parkera Jones'a, na której dumnie prezentuje się tort
czekoladowy przyozdobiony
płatkami kwiatów i
owocami. W jednej chwili sięgnęłam po tą pozycję i już jej nie wypuściąłm z rąk. Z każdą kolejną kartą tej książki zachwycałam się bardziej, fotografie to na prawdę małe arcydzieła, zaaranżowane w tak piękny sposób, że tylko patrząc na zdjęcie, czuje się zapach i niemalże smak potraw. Autorką jest Włoszka Carla Bardi, która na swoim koncie ma już około 30 pozycji kulinarnych, wychowywała się w pięknej Toskani. Jak sama podaje pierwsze szlify sztuki kulinarnej zdobywała u swojej mamy, obecnie mieszka nad jeziorem Bolsena i prowadzi własną winnicę.
Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas pieczenia, ilość jaką otrzymamy (ilość porcji), składniki, poziom trudności i sposób wykonania.Niejeden przepis Was miło zaskoczy, są takie perełki jak przepis na Creme brulee, Tiramisu czy Tort Dobosa.Książka
daje niesamowite źródło inspiracji w gotowaniu, serwowaniu potraw jak i ich fotografowaniu.Każdemu miłośnikowi
czekolady szczerze polecam.Biorę udział w akcji i zachęcam też innych: