Wykonanie
Zapraszam blogerów (nie tylko) do wspólnego gotowania. Nasze comiesięczne spotkania nazwałam Regionalne Smaki, ponieważ będziemy pichcić i popularyzować potrawy z różnych regionów Polski.Jako pierwszą ugotujemy Zalewajkę z
grzybami, charakterystyczną dla mojego rodzinnego regionu - okolic Piotrkowa Trybunalskiego. Pierwsze informacje o tej zupie pochodzą z XIX wieku, początkowo gotowano ją w rejonie Centralnej Polski, następnie przepis rozpowszechnił się na południowe regiony.Zalewajkę wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na tej liście znalazły się: Zalewajka z zasmażką (woj. łódzkie), Radomszczańska zalewajka, Zalewajka świętokrzyska, Zalewajka (woj. podkarpackie).Podany poniżej przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu i jest mieszanką przepisów na zalewajkę radomszczańską i łódzką. Wydaje się to dosyć logiczne, bo Piotrków Trybunalski leży mniej więcej w połowie
drogi miedzy Łodzią i Radomskiem ;)Uczestnicząc we wspólnym gotowaniu możecie skorzystać z mojego przepisu lub innych przepisów na zalewajkę. Najważniejsze, żeby zachować tradycyjny charakter tej zupy.Bazą zalewajki są pokrojone, ugotowane w wodzie
ziemniaki, następnie zalane
żurem (ukwaszonym na
mące żytniej razowej).Dodatkami do zupy są:świeże
grzyby leśne lub suszone
marchew,
cebula,
czosnekboczek wędzony,
kiełbasaskwarki - wytopione ze
słoniny lub
boczkuusmażona na rumiano
cebulado zabielenia:
śmietana,
śmietana z
mąką,
maślankaBazy nie zmieniamy, a dodatki pozostawiam inwencji gotujących.Zachęcam do samodzielnego ukwaszenia
żuru (przepis tutaj).Zalewajkę gotujemy -kiedy chcemy:)Przepis publikujemy 19 października 2015 r. (poniedziałek) o godz. 19 . 00Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Zalewajkę.Gotować mogą wszyscy chętni, nie tylko blogerzy. Blogerzy będą publikować ugotowane potrawy na swoich blogach. Osoby, które nie prowadzą bloga, a chcą się pochwalić tym co przygotowały wg pr zepisu, który zamieściłam - przysyłają zdjęcia i ewentualnie krótki opis potrawy.Zapraszam do wspólnego gotowania.