Wykonanie
Wiosenny sernik, lekki, dietetyczny i pyszny. Wykończony plasterkami
kiwi w subtelnym, zielonym, wiosennym kolorze. Dodatek
jogurtu w poprzednim serniku zachęcił mnie do dalszych eksperymentów i w dzisiejszym stanowi już prawie 50%. Sernik z dodatkiem
jogurtu ma świetną konsystencję jest lekki i mocno odchudzony. Spód sernika wykonany ze zmielonych
płatków owsianych, z dodatkiem
orzechów laskowych nie jest bardziej pracochłonny, niż zmielenie gotowych
ciasteczek, a o ileż zdrowszy.
Cukier tradycyjnie już zastąpił
ksylitol, nie tylko najzdrowszy słodki jego zamiennik, ale uboższy o 30% kalorii. Słodka masa serowa i kwaskowate
kiwi z chrupiącymi pesteczkami tworzą doskonałą kompozycję
smakową. Zapraszam do przepisu!
Składniki na spód:150 g
płatków owsianych50 g mielonych
orzechów laskowych50 g
masła2 łyżki ksylitolu/cukruSkładniki na masę
serową:650 g
sera 3x mielonego500 g
jogurtu greckiego, po odcieknięciu 400 g3
jaja M200 g ksylitolu/cukru2 łyżki
mączki ziemniaczanejdodatkowo:3
kiwi1/2 op. TortengussWykonanie:
płatki owsiane zmielić w blenderze kielichowym do żądanej konsystencji . Nie zmieliłam ich na proszek . Wymieszać ze zmielonymi
orzechami,
cukrem i
masłem, tak by konsystencja przypominała "mokry piasek". Gdyby masa była za sucha dodać ciut więcej
masła . Masą wylepić spód i boki tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ucisnąć i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200`C przez 15 minutsitko wyłożyć gazą, wyłożyć
jogurt i odstawić na 1 godzinę do obcieknięcia. Jeśli masz dość zwięzły
ser nie jest to konieczne
jogurt,
ser i
cukier wymieszać trzepaczką balonową lub mikserem i dodawać po 1
jajku, mieszając krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać przesianą przez sitko
mączkę ziemniaczaną. Masę wylać na podpieczony spód i piec w 170`C 60 minutwg wskazań na opakowaniu przygotować Tortenguss. Na przestudzonym serniku ułożyć plasterki obranego
kiwi. Zalać Tertengussem. Podawać schłodzony w lodówce, najlepiej przez całą nocSMACZNEGO !