Wykonanie
Kanapki biało-czerwonym posmarowane :)
Maj rozpoczyna się w kalendarzu uroczyście, bo aż trzema świętami państwowymi, poczynając od 1-go a na 3-cim maja kończąc. Tę patriotyczna przeplatankę przedziela 2-go-majowe Święto Flagi - idealne do wyrażenia obywatelskich uczuć w formie biało-czerwonej potrawy . A że najważniejszym posiłkiem dnia jest niewątpliwie śniadanie, to właśnie wtedy ujścia dostały moje nacjonalistyczne zapędy (hem, hem, zwykle z lupą ich szukać i znaleźć mimo wszystko nie można...)Przedstawiam
twarożek kanapkowy w narodowych barwach - tylko dwa kolory na talerzu, ale bynajmniej nie jest nudno :)Składniki na 4-5 kanapek:200g
twarogu chudego2-3 łyżki
jogurtu naturalnego1/2
czerwonej papryki - dużej1/2 łyżeczki
słodkiej papryki mielonej1/4 łyżeczki
ostrej papryki mielonej
sól,
pieprz - do smaku
Paprykę pokroić w drobną kostkę.
Twaróg rozkruszyć rękoma do większej miseczki. Dołożyć
jogurt naturalny i
przyprawy. Dokładnie wymieszać widelcem. Odstawić do lodówki na około 30 minut dla przegryzienia się smaków.Szamać do
pieczywa chrupkiego w ramach patriotycznego śniadania :)