Wykonanie
Jest to świetny przepis na sernik na zimno, tak samo prosty i pyszny jak ten deser: Najprostszy
czekoladowy sernik na zimno . Mocno
kokosowy, na biszkoptach, posypany
czekoladą. Całkiem zdrowy i dietetyczny. Z dodatkiem agaru, zamiast
żelatyny. W nadchodzącym letnim czasie będzie to podwieczorek doskonały!
/tortownica o średnicy 21 cm/100g
biszkoptów500g półtłustego zmielonego
twarogu400ml
mleka kokosowego170g
wiórków kokosowych1/2 łyżki
oleju kokosowego1 łyżka
miodu1
cytrynowa galaretka z agarem100g
gorzkiej czekoladyFormę wyłożyć papierem i ułożyć na dnie
biszkopty.
Mleko kokosowe zagotować, wsypać wiórki i gotować na najmniejszym ogniu przez 5 minut (do całkowitego wchłonięcia płynu). Dodać
miód i
olej. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do przestudzenia na około 10 minut. W międzyczasie połączyć
twaróg z masą
kokosową. Kiedy
galaretka zacznie tężeć, dodać ją do reszty składników i bardzo dokładnie wymieszać. Przelać masę do tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na około 12 godzin do zastygnięcia. Ja próbowałam sernik już po 2 godzinach i miał on całkiem zwartą konsystencję, jednak najlepszy będzie po nocy spędzonej w lodówce. Przed podaniem posypać posiekaną
czekoladą. Smacznego!