Wykonanie
Crumble z
truskawkami i
rabarbarem to szybki i pyszny deser, który również może być smacznym, słodkim śniadaniem. Soczyste, słodko-kwaśne nadzienie zapiekane pod grubą warstwą kruszonki z pełnoziarnistej
mąki oraz
płatków owsianych i
cynamonu... Pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej :)Do przygotowania tego crumble możecie śmiało użyć zielonych części
rabarbaru, które często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast lub po prostu są zbyt kwaśne. W tym przypadku, aby zrównoważyć smak z
truskawkami, podgrzałam wcześniej
rabarbar w
syropie z
wody i
brązowego cukru, który ładnie się karmelizuje na patelni i otula
słodyczą rabarbar.Crumble podałam mojej Rodzinie bez żadnych dodatków, bo było tak pyszne, ale na pewno bezbłędnie będzie smakować z gałką
lodów, tak jak crumble z
jabłkami,
bitą śmietaną czy odrobiną
mascarpone...SKŁADNIKI NA NADZIENIE (na 4 porcje):350 g
truskawek (mrożone wcześniej odmrozić)250 g
rabarbaru3 łyżeczki
brązowego cukru4 łyżeczki
wodySKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:100 g
mąki pszennej pełnoziarnistej80 g zimnego
masła pokrojonego w kosteczkę80 g
brązowego cukru4 łyżki
płatków owsianych (około 40 g)1/3 łyżeczki mielonego
cynamonuWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C.NADZIENIE:Umyty i osuszony
rabarbar pokrój w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzej
cukier z
wodą, aby powstał
syrop. Wrzuć
rabarbar, zamieszaj i podgrzewaj całość, aż
rabarbar lekko zbrązowieje od powstałego karmelu, około 5 minut . Przerzuć go do miski i dodaj pokrojone w kawałki
truskawki.Napełnij nadzieniem 4 kokilki lub jedno większe naczynie do zapiekania.KRUSZONKA:Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj dokładnie palcami, aż powstanie odpowiedniej grubości kruszonka. Posyp nią nadzienie, wsadź kokilki do piekarnika i piecz crumble około 35 minut do lekkiego zbrązowienia kruszonki. Gotowe! Smacznego!