Wykonanie
Na Boże Narodzenie dostałam książkę z przepisami z
ciasta francuskiego. Strasznie męczyło mnie to, że nie upiekłam z niej nic przez ponad pół roku. Na szczęście ostatnio udało mi się wykorzystać jeden z przepisów. Jak to z
ciastem francuskim bywa przepis jest szybki.
Ciastka są lekko kwaskowate za sprawą
rabarbaru, a kruszonka z
płatków owsianych i
brązowego cukru przełamuje kwaskowatość. Jednak
ciastka najlepiej smakują podawane na gorąco z gałką
lodów...umm pychota ;)Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego (275g)5 długich lasek
rabarbaru lub 8 małych pociętych na kawałki 2,5 cmłyżeczka mielonego
cynamonu3 łyżki
mąki pszennej5 łyżek
brązowego cukru3 łyżki
masła1/2 szklanki
płatków owsianych (ok 75g)Wykonanie:Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Pokrojony
rabarbar wsypać do miski, dodać
cynamon, łyżkę
mąki i 2 łyżki
cukru. Dobrze wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć na pergaminie i pociąć na prostokąty (ok 18 sztuk). Brzegi każdego z prostokątów unieść i sklepić.Pozostałą
mąkę,
cukier,
masło i
płatki owsiane wymieszać, rozcierając składniki palcami i tworząc w ten sposób kruszonkę.
Rabarbar nałożyć na każdy prostokąt i posypać kruszonką.
Piec w 200 st. C przez około 20-25 minut lub do zbrązowienia brzegów. Wyjąć przełożyć na talerz i podawać od razu z gałką
lodów lub odstawić i w razie potrzeby odgrzać w mikrofali lub piekarniku przez chwilę (należy uważać,żeby nie spalić) i podawać.