Wykonanie
Rewelacyjne, pulchniutkie placuszki według starego przepisu. Najlepsze jednak a ciepło:)1kg
mąki500ml
maślanki2
jajka1 łyżeczka
sody1/4 łyżeczki
soli2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegoolej do smażeniaulubione
owoce,
syrop klonowy do dekoracjiWszystkie składniki połączyć i zagnieść- powstanie gęste ciasto lekko klejące się do dłoni. Można tę czynność dokonać za pomocą Thermomixa (tak jak ja)- miksujemy wszystkie składniki poza
mąką, dodajemy
mąkę i ugniatamy, aż powstanie zwarta kula (całość zajmie ok 2 minuty).Na patelni rozgrzewamy sporą ilość
oleju (taką by przykryła połowę placuszka). Na rozgrzany wkładamy porcje ciasta. Ja wykrawam kawałek dużą łyżką zamoczoną w rozgrzanym
oleju, wtedy ciasto nie przylepia się do niej. Kładziemy kawałek ciasta na patelni i rozpłaszczamy łyżką, bo placuszek urośnie dzięki dodatkowi
sody. Smażymy na małym ogniu do uzyskania ciemnozłotego koloru. Podajemy posypane
owocami i zlane
syropem klonowym.Uwagi:1.Zbyt szybkie rumienienie placuszków spowoduje, że uzyskają ładny kolor z wierzchu a w środku będzie nadal surowe ciasto.2. Placuszki smakują wybornie gdy dodamy do ciasta pokrojone w drobniutką kosteczkę
jabłka3.
Maślankę możemy zastąpić
zsiadłym mlekiem lub
kefirem.4. Jeżeli ktoś nie lubi
syropu klonowego może go zastąpić dowolnym
syropem owocowym lub po prostu posypać
cukrem pudrem.