ßßß Cookit - przepis na Biszkopt na tort

Biszkopt na tort

nazwa

Wykonanie

Tym razem pożyczyłam tortownicę 20 cm i postanowiłam upiec swój pierwszy urodzinowy tort.
Miałam u siebie już przepis na biszkopt rzucany, ale ten znalazłam na blogu Kulinarnie.
Składniki: (tortownica 20cm)
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i na najmniejszych obrotach miksera wmieszać do ciasta.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze ok. 170ºC 40 minut (lub dłużej, do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić w formie na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić, odciąć nożykiem boki od formy i przekroić na 3 - 4 blaty.
Jak zapewne wiecie biszkopta na kilka warstw w domu najwięcej osób przecina nitką ;) Najlepiej kroić biszkopt dopiero następnego dnia, bo z ciepłego będą robiły się takie małe wałeczki, kulki i jest bardzo miękki. Są też specjalne żyłki z 2 rączkami, ale jeśli pieczemy sporadycznie poradzimy sobie inaczej. Ja natomiast swój kroiłam długim ząbkowanym nożem ;)
Jaki robiłam tort?
Masa nie do końca wyszła, więc nie będzie przepisu, ale brzoskwiniowy ;)
Taki troche sernik na zimno ;p
Źródło:http://pyza-gotuje.blogspot.com/2016/03/biszkopt-na-tort.html