ßßß Cookit - przepis na MALAGA NA SPODZIE NUTELLOWYM

MALAGA NA SPODZIE NUTELLOWYM

nazwa

Wykonanie

SPÓD
- 400 g nutelli
- 280 g sucharów duża paczka
MASA
- 1/2 litra śmietany 36%
- 2 serki homogenizowane po 250 g
- cukier puder
- 5-6 łyżeczek żelatyny
GALARETKA
- 1 litrowy kompot z wiśni
- 2 szklanki wina czerwonego słodkiego
- 2 galaretki wiśniowe
WYKONANIE SPODU
suchary mielimy maszynką do mielenia mięsa lub blenderem
łączymy z nutellą
ciasto jakie nam powstanie wkładamy na blaszkę i wkładamy do lodówki
ROBIMY MASĘ
żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody zostawiamy do ostygnięcia
ubijamy śmietanę jak zacznie zmieniać konsystencję dodajemy serki homogenizowane ,cały czas miksując na najmniejszych obrotach
dodajemy cukier puder do smaku
masa nie może być zbyt słodka ponieważ spód ciasta mamy wystarczająco słodki na koniec ubijania dodajemy żelatynę
wlewamy chłodną cały czas miksując
tak przygotowaną masę wlewamy na spód z nutelli wstawiamy do lodówki
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
odcedzamy wiśnie z kompotu
kompot wlać do garnka
dodać wino
zagotować razem
powinien być 1 litr
wsypać galaretki i dokładnie wymieszać
nie gotujemy
tak powstałą galaretkę odstawiamy do przestygnięcia
wiśnie układamy na ciasto
zalewamy galaretką najlepiej taką ,która zaczyna nam już tężeć
wstawiamy do lodówki ciasto najlepiej zrobić 1 dzień wcześniej.
jeśli nie lubicie wiśni ,lub nie chcecie dodawać wina
rozpuście 3 galaretki wiśniowe według przepisu na opakowaniu jak zaczną tężeć zalejcie ciasto uproszczona wersja .
Źródło:http://kulinarnemarzenia.blogspot.com/2016/05/malaga-na-spodzie-nutellowym.html