Wykonanie
SPÓD- 400 g nutelli- 280 g sucharów duża paczkaMASA- 1/2 litra
śmietany 36%- 2
serki homogenizowane po 250 g-
cukier puder- 5-6 łyżeczek
żelatynyGALARETKA- 1 litrowy kompot z
wiśni- 2 szklanki
wina czerwonego słodkiego- 2
galaretki wiśnioweWYKONANIE
SPODUsuchary mielimy maszynką do
mielenia mięsa lub blenderemłączymy z nutelląciasto jakie nam powstanie wkładamy na blaszkę i wkładamy do lodówki
ROBIMY MASĘ
żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej
wody zostawiamy do ostygnięciaubijamy
śmietanę jak zacznie zmieniać konsystencję dodajemy
serki homogenizowane ,cały czas miksując na najmniejszych obrotachdodajemy
cukier puder do smakumasa nie może być zbyt słodka ponieważ spód ciasta mamy wystarczająco słodki na koniec ubijania dodajemy
żelatynęwlewamy chłodną cały czas miksująctak przygotowaną masę wlewamy na spód z nutelli wstawiamy do lodówki
PRZYGOTOWUJEMY
GALARETKĘodcedzamy
wiśnie z kompotukompot wlać do garnkadodać
winozagotować razempowinien być 1 litrwsypać
galaretki i dokładnie wymieszaćnie gotujemytak powstałą
galaretkę odstawiamy do przestygnięcia
wiśnie układamy na ciastozalewamy
galaretką najlepiej taką ,która zaczyna nam już tężećwstawiamy do lodówki ciasto najlepiej zrobić 1 dzień wcześniej.jeśli nie lubicie
wiśni ,lub nie chcecie dodawać
winarozpuście 3
galaretki wiśniowe według przepisu na opakowaniu jak zaczną tężeć zalejcie ciasto uproszczona wersja .