ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z brzoskwiniami

Sernik na zimno z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Moi domownicy uwielbiają słodkości, które są pochłaniane w mgnieniu oka, co oczywiście mnie bardzo cieszy. Mój P. już od dłuższego czasu miał ochotę na sernik na zimno, więc w końcu postanowiłam, że trzeba zrobić mu przyjemność. Z owoców, które preferuje są brzoskwinie, jakoś sernik na zimno kojarzy mi się z truskawkami, ale postanowiłam zmienić to przyzwyczajenie i zrobić górę brzoskwiniową. Zobaczcie efekt.
A oto przepis. Składniki
Spód:
– około 200 g biszkoptów
Masa serowa:
-500 g gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego o smaku waniliowym
-250 ml śmietanki kremówki 36% schłodzonej
-4 łyżki cukru lub cukru waniliowego
-2,5 łyżki żelatyny lub inny środek żelujący w proporcjach wg przepisu na opakowaniu
Wierzch:
– 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
– 5 połówek brzoskwiń z puszki
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy z cukrem w 0,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, ubijamy na sztywno śmietanę za pomocą miksera. Do ubitej śmietany dodajemy jogurt lub serek oraz masę żelatynową i delikatnie mieszamy całość łyżką. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Na biszkopty wlewamy masę jogurtową i odstawiamy całość do lodówki, na ok. 2 godziny, do stężenia. Po odczekaniu 1 godziny galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kroimy brzoskwinie w kawałki i układamy w dekoracyjne kawałki. Gdy galaretka będzie już tężejąca wylewamy ją na wierzch sernika i czekamy aż całkowicie zastygnie.
A tak już wyglądał kawałek na talerzu przygotowany do zjedzenia:
Polecam i smacznego:
Źródło:http://dom-agi.pl/sernik-na-zimno-z-brzoskwiniami