ßßß
Składniki:– 250 g masła;– szklanka cukru;– 1 opakowanie cukru wanilinowego;– 2 jajka;– 6 łyżek mleka;– 45 dag mąki;– 2 łyżeczki proszku do pieczenia;– 25 dag czekolady gorzkiej;Wykonanie:Masło utrzeć z cukrem, dodać cukier wanilinowy. Roztrzepać jajka z mlekiem. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka do masła cały czas ubijając. Ucierając dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Czekoladę drobno posiekać, dorzucić do masy i połączyć z ciastem. Formować małe kulki. Ja moczyłam ręce w wodzie, bo ciasto jest bardzo klejące. Kuleczki spłaszczać na blasze na grubość około 0,5 cm. Układać w odstępach około 4 cm, gdyż ciasteczka bardzo rosną. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Następnie ostudzić, gdyż jak wystygną robią się kruche.Smacznego:)