Wykonanie
Jak zobaczyłam ten chlebek u Samanthy pomyślałam, że muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Chciałam wprowadzić jedynie zdrowszy element i zamiast zwykłej
mąki pszennej dodałam
mąkę pszenną pełnoziarnistą. Muszę przyznać, że efekt był zdumiewający, a wszyscy moi domownicy zajadali się ze smakiem
Składniki:– 250 g
mąki pszennej pełnoziarnistej;– 7 g
suszonych drożdży;– szczypta
soli;– 2 łyżki
oleju;– 1 łyżka
miodu;– 160 ml ciepłej
wody;– 1 łyżka roztopionego
masłaWykonanie:
Mąkę z
solą wymieszać dodać
drożdże,
miód,
oliwę i ciepłą
wodę. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie krótko zarobić, następnie podzielić na 6-8 kawałków i formować małe kulki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Cienko rozwałkować, tworząc kształt okrągły lub owalny. Posmarować roztopionym
masłem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 230 st. C, przez 15 minut, do zarumienienia.Ja podałam z warzywami oraz podsmażonymi kawałkami
kurczaka. Osobno podałam
keczup i
sos czosnkowy.Smacznego