Wykonanie
Bardzo rzadko piekę
kurczaka w całości. Przygotowywałam już
kurczaka po polsku, ale tym razem nie chciałam go faszerować. O
kurczaku pieczonym na butelce słyszałam już dawno, ale bałam się sama go przygotować. Moje doświadczenie w kuchni nie jest duże, wciąż się rozwijam, jestem samoukiem i nie bardzo mam gdzie czerpać porad odnośnie moich inspiracji i pomysłów. Pamiętam różne smaki dzieciństwa, pamiętam jak moja Babcia przygotowała kiedyś pieczonego
kurczaka z
jabłkami i
ziemniakami, miałam wtedy może z 10 lat, ale niewątpliwie smak pamiętam do dziś. Był obłędny, mięciutki. Z opinii słyszałam, że
kurczak pieczony na butelce
piwa wychodzi taki jak z rożna, moim zdaniem nie, ale oczywiście każdy ma prawo do swoich opinii, a może to po prostu kwestia piekarnika, ja nie mam opcji grilla. Mimo wszystko
kurczak wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny, chociaż jak dla mnie mógłby być bardziej miękki, ale to indywidualna kwestia każdego, ja lubię, gdy
mięso się prawie rozpada i samo odchodzi od kości. Przepis prosty, jedynie marynowanie długo trwa, ale na prawdę warto. Trochę się bałam, czy butelka mi nie pęknie pod wpływem temperatury, ale były to nieuzasadnione obawy
Składniki:Marynata:– 1/2 szklanki gorącej
wody;– 4 łyżki
oleju;– 1 łyżka
sosu sojowego;– 1 łyżka
miodu;– 1 łyżeczka
pieprzu;– 1 łyżeczka
słodkiej papryki w płatkach;– 1 łyżeczka
słodkiej papryki;– 1 łyżeczka suszonego
tymianku;– 1 łyżeczka
bazylii i
oregano;Wszystkie składniki łączymy. Do rękawa foliowego wkładamy umytego
kurczaka i dokładnie nacieramy go marynatą i szczelnie zamykamy na całą dobę od czasu do czasu obracając workiem wcierając w
kurczaka marynatę.Składniki do pieczenia:– 1 zamarynowany
kurczak;– 1 butelka ulubionego
piwa;– 1 kg
ziemniaków pokrojonych w plastry;– 3
cebule;– 4 ząbki
czosnku w łupinkach–
sólWykonanie:Otworzyć butelkę
piwa, odlać szklankę
piwa do podlewania
kurczaka. Otwartą butelkę
piwa ustawić w naczyniu żaroodpornym, nałożyć na nią
kurczaka. Do foremki wrzucić pokrojone
ziemniaki, obrane
cebule przekrojone na pół oraz ząbki
czosnku, posypać dużą ilością
soli i podlać pozostałą marynatą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godzinę, piec podlewając
kurczaka co jakiś czas
piwem. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20-30 minut, gdyby
piwo z butelki się nie pieniło wsypać szybko szczyptę
soli. Po upieczeniu
kurczaka odstawić na około 20 minut, żeby
soki z niego od razu nie wypłynęły i nie był suchy.Smacznego
[cookd]