Wykonanie
Jak Wielkanoc, to koniecznie babka, klika dni temu przedstawiałam Wam przepis na babeczki
gruszkowe, które bardzo smakowały dzieciom i nadają się zarówno do koszyczka, na prezent, jak i na małą przekąskę. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na babkę
twarogową. Babki mają to w sobie, że przeważnie są suche, a ta jest inna, dzięki dodatkowi
sera oraz
oleju dłużej zachowuje świeżość i jest wilgotna. Ze smakiem ją zajadamy. Jak już pewnie zauważyliście, nie jestem artystką jeżeli chodzi o kompozycję, czy przyozdabianie ciast. Tą babkę postanowiłam polukrować lukrem na bazie
cukru pudru i
soku z cytryny i przyozdobić małymi kolorowymi perełkami, które podbiły
serce dzieci.
Lukier na bazie
soku z cytryny idealnie przełamuje
słodycz ciasta, dzięki
czemu ciasto nie jest ciężkie. Można się nim zajadać.
Składniki:– 4
jajka;– szklanka
oleju rzepakowego;– 250
twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego;– 0,5 szklanki
cukru;– opakowanie
cukru wanilinowego;– 200 g
mąki pszennej;– 100 g
mąki ziemniaczanej;– 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Jajka ubić z
cukrami na puszystą masę, dodać
olej i zmiksować. Zmielony
twaróg dodać do masy jajecznej i zmiksować.
Mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać do masy i miksować do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać
bułką tartą, przełożyć masę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut.Proste i pyszneSmacznego