ßßß Cookit - przepis na Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami

Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Mięso jest delikatne , kruche , idealnie odchodzi od kości.
Składniki:
1 tuszka królika
1 opakowanie przyprawy do królika
2 łyżki suszonej bazylii
250 ml śmietanki 30%
0,5 kg małych pieczarek
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Królika myjemy , osuszamy , kroimy na mniejsze kawałki.
Oprószamy przyprawami , odstawiamy na noc do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej , przesmażamy mięso na rumiano z obu stron.
Pieczarki obieramy , myjemy , przekrawamy na pół.
Do naczynia żaroodpornego/blaszki wlewamy śmietankę , układamy królika oraz pieczarki.
Pieczemy bez przykrycia 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
W połowie pieczenia możemy przekręcić mięso.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/krolik-pieczony-w-smietanie-z-pieczarkami