ßßß Cookit - przepis na czekoladowa beza z kremem orzechowym

czekoladowa beza z kremem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Mimo że już niemal na wszystkich blogach kulinarnych króluje rabarbar, ja wstrzymam się z nim jeszcze chwilę i przedstawię Wam coś bardziej rozpustnego. A jak o rozpuście mowa to nie może zabraknąć mojej ukochanej bezy. Tym razem zmierzyłem się z bezą czekoladową, którą przełożyłem fantastycznym kremem z orzechami włoskimi. Co prawda klimat dosyć jesienny, ale za oknem co drugi dzień nowa jesień :D
beza:
6 białek
360 g cukru
ok. 80 g gorzkiej czekolady
Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nich dwa okręgi o średnicy ok. 18-20 cm zachowując odstęp. Czekoladę posiekać i odstawić. Białka oraz cukier umieścić w szklanej lub metalowej misce i zamieszać. Miskę z jej zawartością zawiesić nad rondlem z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało powierzchni wody. Całość podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru (sprawdzać między palcami) cały czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści zdjąć miskę z rondla i odstawić, a następnie ubijać mikserem przez 10 minut. Po tym czasie masa powinna być bardzo gęsta i sztywna. Wyłączyć mikser i przy pomocy szpatułki wmieszać delikatnie posiekaną czekoladę (powinna się rozpuścić w białkach). Otrzymaną masę podzielić na dwie równe części i wyłożyć na odrysowane okręgi na papierze do pieczenia. Bezę suszyć przez ok. 2-2,5 godziny w piekarnika rozgrzanym do 80 º -90 º C. Bezę pozostawić w wyłączonym, zamkniętym piekarniku na ok. 15 minut. Następnie włożyć między drzwiczki drewnianą łyżkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
krem:
400 g kremówki 36%
100-150 g mascarpone
100 g orzechów włoskich
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1-2 łyżki cukru pudru
Orzechy zmiksować drobno przy pomocy blendera. Odstawić. Kremówkę ubić na sztywno. Zmienić końcówkę robota na mieszającą i nadal miksując dodawać stopniowo mascarpone, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Wyłączyć robota i przy pomocy szpatułki wmieszać delikatnie zmiksowane orzechy. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką o szerokim otworze (użyłem 195 LVCC) i wycisnąć na wystudzony spód bezowy. Całość przykryć drugim blatem, a wierzch ozdobić czekoladowymi wiórkami oraz drażami.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/04/czekoladowa-beza-z-kremem-orzechowym.html