Wykonanie
Tarta z awokado? Niemożliwe? Na naszym blogu nie ma rzeczy niemożliwych! Zapraszam Was na w egańską i bezglutenową tartę
kokosowo-
limonkową, do której zrobienia nie będziecie potrzebowali ani piekarnika ani wielkich umiejętności kulinarnych. W dodatku ciasto nie zawiera ani grama rafinowanego
cukru!Uwielbiam tworzyć takie ciasta. Ciasta, w których przekraczamy granice. No bo po co są granice? Aby je łamać! :)
Tarta nie tylko ślicznie wygląda (idealna na wiosnę!), ale cudownie smakuje. Niezwykle pyszna, orzeźwiająca i aromatyczna. Uzależnia smakiem i gwarantuję Wam, że na jednym kawałku się nie skończy.W dodatku ta
kokosowo-limonkowa wegańska
tarta jest niezwykle zdrowa. To dosłownie zlepek samych odżywczych składników. Ciasto więc nie tylko rozpieści nasze
kubki smakowe, ale i ciało. W dodatku, owa
tarta jest bezglutenowa i bez cukrowa. Można chcieć czegoś więcej? :)Pamiętajcie, że użyte do tarty
awokado musi być dojrzałe ! Bez tego lepiej nie zabierać się za to ciasto. Jak rozpoznać dojrzałe
awokado i jak ewentualnie pomóc mu dojrzeć
pisałam tu .
wegańska, bezglutenowa, bez
cukru(średnica ok. 22-24 cm)spód:- 200 g
daktyli - najlepiej świeżych, Izraelskich (jeśli używasz suszonych zalej je gorącą
wodą i zostaw na kilka godzin)- 50 g bezglutenowych
płatków owsianych- 25 g
amarantusa ekspanowanego - ja użyłam Amarello- 75 g
wiórków kokosowych- 1 łyżka mielonego
siemienia lnianego- 4 łyżki
oleju kokosowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego - szczypta
soliDaktyle blenduję na gładką masę.Do uzyskanej masy dodaję
sól,
olej kokosowy, pastę
waniliową i dalej blenduję.Wsypuję
siemię lniane. Ponownie blenduję.Gdy składniki się połączą, przekładam masę do miski, wrzucam
wiórki kokosowe,
płatki owsiane i popping z
amarantusa i c ałość dokładnie mieszam - najlepiej rękami.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję
olejem kokosowym. Tortownicę wyklejam
ciastem - jak na tartę (wysokość ok. 2 cm). Całość przekładam do lodówki.masa
limonkowo-kokosowa z
awokado:- 2 duże, bardzo dojrzałe
awokado- 2 łyżki
oleju kokosowego, rozpuszczone w kąpieli
wodnej- 100 g
ksylitolu- skórka otarta z 2
limonek- sok z 1 - 1 i 1/2
limonki- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego-
śmietana z 1 puszki
mleczka kokosowego (400 g)
Awokado kroje na pół, pozbawiam pestki. Miąższ przekładam do malaksera (jeśli
awokado ma brązowe przebarwienia, staram się je odciąć.Do
awokado dodaję
sok z limonki, skórkę otartą z
limonki,
olej kokosowy i pastę
waniliową. Całość blenduję na gładką masę .
Śmietanę ubijam z
ksylitolem, tak jak tradycyjną
śmietanę z
cukrem.Do ubitej
śmietany przekładam masę z
awokado. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszam.Masę w ykładam na spód.Gotowe ciasto wkładam na 8-10 h do lodówki.Smacznego!