ßßß Cookit - przepis na Brownie z białej fasoli (wegańskie, bezglutenowe)

Brownie z białej fasoli (wegańskie, bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Mam dla Was coś ekstra - brownie bez wyrzutów sumienia, tzn. bez dodatku białego cukru, jajek czy mąki. Główny składnik to biała fasola (bez obaw - kompletnie niewyczuwalna), można też użyć fasoli czerwonej i zmniejszyć ilość kakao. Z malin nie rezygnujcie, bo idealnie dopełniają smak ciasta (w sezonie na pewno użyję ich więcej). Brownie jest bardzo smaczne, dowodem tego jest fakt, że mój mąż chętnie sięgał po dokładkę, a przyznam, że nie jest fanem eksperymentalnych ciast :)
Składniki (na formę 22x22 cm):
2 puszki białej fasoli (1 puszka = 400 g)
trochę więcej niż pół szklanki masła orzechowego
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki nasion babki płesznik (lub łupin babki jajowatej)
1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych)
pół szklanki mleczka kokosowego
pół szklanki kakao
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
garść suszonych jagód goji (opcjonalnie)
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki mleczka kokosowego
Do dekoracji: 100 g świeżych malin
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 185°C.
Fasolę odsączyć na sicie i wypłukać. Następnie przełożyć ją do dużego naczynia malaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz jagód goji) i wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec łyżką delikatnie wmieszać jagody goji. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem roślinnym i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 min. Po upieczeniu wyjąć papier z ciastem i przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Polewa: w kąpieli wodnej (lub kuchence mikrofalowej) rozpuścić czekoladę z dodatkiem 2-3 łyżek mleczka kokosowego. Polewę rozprowadzić na cieście, gdy zastygnie - ciasto pokroić i udekorować świeżymi malinami.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2016/04/brownie-z-biaej-fasoli-weganskie.html