ßßß Cookit - przepis na Muffiny bananowe z nasionami chia i orzechami włoskimi.

Muffiny bananowe z nasionami chia i orzechami włoskimi.

nazwa

Wykonanie

Nasiona chia stają się w Polsce coraz bardziej popularne ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Od dawno miałam ochotę spróbować tych małych, czarnych nasionek, nawet przepis na pudding i muffiny już był w mojej głowie, niestety mieszkam w małej miejscowości i kupić je tutaj nie sposób, a przy zakupach w większym mieście zawsze wypadało mi to z głowy. W końcu postanowiłam zamówić nasiona chia przez internet i padło na sklep frisco.pl , przy okazji serdecznie polecam, bo mają bardzo miłą, ekspresową obsługę oraz dostawę praktycznie na terenie całego kraju co w supermarketach internetowych jest rzadkością :) Udało mi się też kupić tam foremki na moje muffiny. Także zostało mi tylko zrealizować przepis.
Muffiny są ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne, sprawdzą się do zdrowszego podjadania ;)
Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/4 szklanki cukru brązowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki nasion chia
1 szczypta soli
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju rzepakowego
2 jajka
2 duże, dojrzałe banany
garść posiekanych na mniejsze kawałki orzechów włoskich
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy w misce (oprócz orzechów). Obieramy banany, łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do garnka wlewamy olej, jogurt, dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy mus bananowy oraz suche produkty i całość dokładnie mieszamy.
Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek, posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach.
Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2016/04/muffiny-bananowe-z-nasionami-chia-i.html