ßßß Cookit - przepis na Ciasto droďż˝dďż˝owe z truskawkami i jabďż˝kami

Ciasto dro�d�owe z truskawkami i jab�kami

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pyszny deser z mascarpone ...
Przepyszne ciacho ... »
Dziś będzie przepyszna drożdżówka w ramach akcji Ciasto na Niedziele .Muszę przyznać,że wyrosła wspaniale.
Składniki na drożdżówkę:
mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol
jajka 4 szt
ksylitol 1/2 szklanki Kłos-Pol
masło 100 g
mleko 1 szklanka
szczypta soli drożdże 50 g
Składniki na kruszonkę:
mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 200 g
masło 100 g
ksylitol 60 g Kłos-Pol
Dodatkowo:
truskawki z kompotu ( z litrowego słoika wzięłam)
jabłka przesmażone tak ze słoiczek 200 g
Krok 1
Do misy wsypałam przesianą mąkę. Do miseczki wlałam połowę mleka ciepłego, pokruszyłam drożdże i wsypałam cukier. Mieszałam do rozpuszczenia.Do Misy plastikowej wbiłam jaja, wlałam resztę ciepłego mleka i rozpuszczone masło. Widelcem roztrzepałam składniki do których dodałam rozczyn z drożdży. Jeszcze raz wymieszałam widelcem i przelałam do misy z mąką. Szybko wyrobiłam rękoma ciasto zagniotłam je razem gdzie 20 minut zostawiłam do wyrośnięcia( ciasto jest klejące,lepiące, takie ma być .
Krok 2
Ciasto wyrasta, a ja w tym czasie przygotowuje kruszonkę. Masło pokroiłam w kostkę wsypałam cukier i mąkę. Zagniotłam składniki i wstawiłam do lodówki do schłodzenia.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przełożyłam do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia( polowe ciasta) . Na ciasto wyłożyłam truskawki z kompotu i przesmażone jabłka.Przykryłam drugą połową ciasta drożdżowego i posypałam kruszonką.Wstawiłam do nagrzanego pieca i piekłam 45 minut w 170 stopniach.Drożdżówka wyszła rewelacyjna.
poniedziałek, 25 kwietnia 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/04/Ciasto-drozdzowe-z-truskawkami-i-jablkami.html