ßßß Cookit - przepis na Kruche z rabarbarem i malinami

Kruche z rabarbarem i malinami

nazwa

Wykonanie

Kolejne świetne połączenie rabarbaru i malin w prostym kruchym cieście. Zaletą jest na pewno szybkość wykonania i klasyczny smak kruchego ciasta w połączeniu z kwaskowatymi owocami. Szybkie i smaczne ciasto na podwieczorek :-).
Składniki:
250 g mąki pszennej
50 g zmielonych migdałów
180 g masła, zimnego
100 g cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki zimnej wody
Składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować, do połączenia i otrzymania kruszonki, nie dłużej. Ciasto można też zagnieść ręcznie: mąkę, zmielone migdały i zimne masło posiekać szybko nożem, na kruszonkę, dodać resztę składników i wyrobić między palcami na kruszonkę. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
500 g rabarbaru, pociętego na 1 cm kawałki (nie obieramy łodyg)
200 g malin, świeżych lub mrożonych (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy)
3 łyżki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać, by skrobia równomiernie pokryła owoce.
Wykonanie
Schłodzone części ciasta wyjąć z lodówki.
Na spód pokruszyć połowę kruszonki, lekko wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 18 minut lub do widocznego zarumienienia. Na podpieczone ciepłe ciasto wyłożyć nadzienie rabarbarowo - malinowe, wyrównać. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 - 45 minut lub do zarumienienia kruszonki. Wyjąć, można oprószyć cukrem pudrem lub podawać ciepłe kruche ciasto z lodami jogurtowymi.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-z-rabarbarem-i-malinami