ßßß Cookit - przepis na Mazurek z masą a'la biała czekolada

Mazurek z masą a'la biała czekolada

nazwa

Wykonanie

Na chwilę przerywam szalone przygotowania, aby podzielić się z Wami przepisem na mazurka.
Przede mną jeszcze tarcie chrzanu (już się boję), pieczenie pasztetu (i mielenie mięsa ;(), pieczenie schabu, sałatka... Większość rzeczy zostało na jutro, a ja już jestem padnięta ;)
Mazurka przed chwilą skończyłam, ale wiem, że mogę Wam z czystym sumieniem podać przepis, bo ciasto jest sprawdzone i to "pewniak" ;)
Mazurek z masą z mleka w proszku
Składniki na ciasto:
1i 3/4 szklanki mąki orkiszowej białej + ewentualnie do podsypania
1/2 szklanki cukru
170g masła
2 żółtka
Na masę:
140g mleka w proszku
5 łyżek cukru pudru
100g masła
woda
odrobina aromatu (u mnie migdałowy)
Masło ucieramy z żółtkami. Dodajemy mąkę i cukier, mieszamy i szybko zagniatamy ciasto. Przekładamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach - do zrumienienia.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do cukru dodajemy trochę wody, aby utworzył się lukier o konsystencji gęstej śmietany.
Do mleka dodajemy lukier, masło i aromat. Mieszamy aż powstanie masa o konsystencji - znów - gęstej śmietany. Przekładamy masę na przestudzone ciasto. Dekorujemy bakaliami.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/04/mazurek-z-masa-ala-biaa-czekolada.html