ßßß Cookit - przepis na czekoladowa babka z rozmarynem

czekoladowa babka z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Jeżeli lubicie nieoczywiste połączenia powstające w wyniku kuchennych eksperymentów, to koniecznie powinniście spróbować babki z mojego autorskiego przepisu. Ponownie postawiłem na gorzką czekoladę, ale tym razem zamiast mięty, połączyłem ją z rozmarynem, który ma równie intensywny smak, ale nadaje ciastu innego, bardziej wytrawnego charakteru. A rzeżucha, której użyłem głównie do dekoracji, świetnie wzbogaciła i ożywiła ciasto swoim lekko gorzkawą nutą.
ciasto:
5 jajek
30 g kakao
150 g mąki
100 g masła
250 g cukru
1 łyżka mielonego rozmarynu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Formę do babki z kominkiem o pojemności 2 l posmarować dokładnie masłem i oprószyć kakao. Masło rozpuścić w rondlu i odstawić. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać do osobnej miski. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodawać po jednym żółtku. Następnie, nadal mieszając, wlewać cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Wyłączyć mikser i przy pomocy szpatułki wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy i piec w 180 º C przez ok. 40-50 minut. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce na ok. 30-40 minut. Po tym czasie na wierzchu formy ułożyć arkusz papieru do pieczenia, na nim kratkę do studzenia odwróconą do góry nogami. Całość wraz z formą złapać dłońmi, odwrócić energicznie do góry nogami i ostrożnie usunąć formę, tak aby wypadło z niej ciasto. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
polewa:
3 łyżki zimnej wody
75 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny
140 g masła
3 łyżki kakao
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników mieszać energicznie rózgą do ponownego połączenia. Otrzymaną glazurą polać wystudzone ciasto. Babkę udekorowałem kiełkami rzeżuchy.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/03/czekoladowa-babka-z-rozmarynem.html