Wykonanie
Ciasteczka w wersji bardzo, ale to bardzo kruchej, bo do ich wykonania użyłam gotowanych
żółtek. Z dodatkiem
konfitury z
czarnej porzeczki smakują obłędnie.
Składniki:- 3 szklanki
mąki krupczatki,- 0,5 szklanki
cukru,- kostka zimnego, posiekanego
masła,- 4 ugotowane i starte
żółtka,- szczypta
soli,- łyżeczka
proszku do pieczenia,-
konfitura z
czarnej porzeczki.Wykonanie:1.
Mąkę,
cukier,
sól i
proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję
żółtka i drobno posiekane
masło . Całość szybko i dokładnie zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.2 . Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Wycinam dowolne kształty za pomocą wykrawacza, na każdym
ciastku robi ę kleksik z konfitu ry i piekę 15 minut w 180 st. C. na blaszce wyłożonej papierem.