ßßß Cookit - przepis na Kruche ciastka z konfiturą z czarnej porzeczki

Kruche ciastka z konfiturą z czarnej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka w wersji bardzo, ale to bardzo kruchej, bo do ich wykonania użyłam gotowanych żółtek. Z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki smakują obłędnie.
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 0,5 szklanki cukru,
- kostka zimnego, posiekanego masła,
- 4 ugotowane i starte żółtka,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- konfitura z czarnej porzeczki.
Wykonanie:
1. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję żółtka i drobno posiekane masło . Całość szybko i dokładnie zagniatam. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
2 . Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Wycinam dowolne kształty za pomocą wykrawacza, na każdym ciastku robi ę kleksik z konfitu ry i piekę 15 minut w 180 st. C. na blaszce wyłożonej papierem.
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2016/04/kruche-ciastka-z-konfitura-z-czarnej.html