ßßß
Uwielbiam ciasta z dodatkiem maku, a już za takimi w całości wykonanymi z maku wręcz przepadam. Torcik po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a polewa czekoladowa wspaniale podkreśla jego smak. Podany gościom zawsze znika jako pierwszy z pośród innych ciast.Tego ciasta nie może zabraknąć na żadnej większej uroczystości w moim domu. Przepis na torcik makowy pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, gdy dopiero rozpoczynałam swoją przygodę w kuchni, a internet jeszcze do niej nie zawitał.
Składniki:(forma o średnicy 26 cm)200 g maku w ziarenkach lub gotowego już zmielonego1 szklanka cukru1/2 (100 g) kostki masła5 jajek1 łyżka miodu naturalnego2 łyżki bułki tartej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniapolewa:2 łyżki mleka1 łyżka kakao3/4 szklanki cukru1/2 (100 g) kostki masłaPrzygotowanie:Mak zalać wodą lub mlekiem i gotować do czasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje, mieszać by się nie przypalił. Następnie wystudzić i dwa razy przekręcić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Jeśli korzystamy z gotowego mielonego maku, to zalać go 3/4 szklanki mleka lub wody i na chwilę odstawić.Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, w między czasie dodając po jednym żółtku.Następnie dodać miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zmielony mak.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W tym przypadku sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek nie będzie suchy, ale też nie powinno być do niego przyklejone ciasto.Upieczone ciasto wystudzić w foremce i schłodzić, dopiero po wystudzeniu wyjąć je z foremki.