ßßß Cookit - przepis na Trzy kroki do pysznej granoli! Ulubiony, bazowy przepis na zdrową granolę.

Trzy kroki do pysznej granoli! Ulubiony, bazowy przepis na zdrową granolę.

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam granolę, ale od kiedy zaczęłam czytać składy jakoś nie mogę się zmusić do kupna sklepowych wersji naszpikowanych tłuszczami trans i syropem glukozowo-fruktozowym. Oczywiście podejść do domowej granoli miałam bardzo dużo i skład mojej mieszanki też nieustannie się zmieniał. Byłam przekonana, że dobra, chrupiąca granola musi zawierać w sobie olej albo masło i dodatkowo być podsypana cukrem. Aż nie doszłam do tego przepisu :) To wersja bazowa, bez względu na to czy chcecie do niej dodać orzechów i czekolady czy kokosa i suszonych owoców - ta baza zawsze się nada! Pysznie chrupie, składników jest mało, a całość jest bardzo prosta do wykonania. Spróbować nie zaszkodzi, a może stanie się także Waszym ulubionym przepisem :) Na zdjęciu moja wersja żurawinowo-migdałowa.
składniki na duży słoik
płatki owsiane [220 g /2 szklanki]
► m asło orzechowe [125 g / 1/2 szklanki]
► miód/syrop z agawy/ syrop k lonowy [80 g / 1/4 szklanki]
Wymieszać miód z masłem orzechowym.
Dodać płatki i porządnie wymieszać.
Dodać ulubione przyprawy i dodatki, orzechy, pestki, czekoladę, wiórki, jeśli lubicie bardzo słodką granolę można też dodać ksylitolu czy cukru trzcinowego.
Rozprowadzić równą warstwą na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min, mieszając całość w połowie czasu pieczenia. Granola wyjęta z piekarnika będzie delikatnie miękka, ale twardnieje i staje się bardziej chrupiąca po wystudzeniu.
Wystudzić granolę, dodać suszone owoce i przełożyć do szczelnego słoika. Dobrze przechowywana utrzymuje świeżość do 5 dni (być może dłużej, ale nigdy nie uchowała się u nas przed kompletnym pożarciem przed upływem 5 dni :)
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2016/04/trzy-kroki-do-pysznej-granoli-ulubiony.html