ßßß Cookit - przepis na Zdrowy mac and cheese! Makaron w kremowym sosie ,,serowym''.

Zdrowy mac and cheese! Makaron w kremowym sosie ,,serowym''.

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu marka MALMA odezwała się do mnie z propozycją utworzenia dla Was fajnych, prostych i pysznych przepisów inspirowanych ich włoskimi makaronami. Oczywiście, jako naczelna makaroniara RP nie mogłam nie podjąć się wyzwania :) Ta propozycja nawiązuje do rejonów, w których produkuje się mąkę amber durum - jedyny składnik użytego przeze mnie makaronu - czyli do Ameryki Północnej. Jeden ze sztandarowych amerykańskich makaronów to mac n' cheese czyli kolanka w gęstym sosie z niewyobrażalną ilością śmietanki i żółtego sera cheddar. Postanowiłam trochę uzdrowić to danie bez rezygnowania z idealnej, kremowej konsystencji. Oprócz świetnego smaku zyskujemy też kilka rozgrzewających przypraw, zdrowe kwasy tłuszczowe zamiast cholesterolu, wapń, magnez i kompleks witamin z grupy B :)
kalorie i makroskładniki dla 1 porcji
porcja na 5 porcj i
makaron [300 g / suchego produktu] (u m n ie chifferi ri gati /kolanka marki Malma)
mleko kokosowe [400 g / 1 puszka]
płatki drożdżowe [3-4 łyżki]
słodka papryka [1 łyżeczka]
kurkuma [1 łyżeczka]
sól [1 łyżeczka lub do smaku]
biały pieprz [1/2 łyżeczki]
Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Odcedzić i przelać ciepłą wodą.
W osobnym garnku/glębokiej patelni podgrzać mleko kokosowe ze wszystkimi przyprawami. Gotować chwilę na małym ogniu, żeby zaczęło się delikatnie redukować.
Do ciepłego sosu wrzucić makaron, zamieszać i gotować ok. 3-5 min, żeby sos lekko zgęstniał, a makaron przeszedł serowym smakiem. Serwować na ciepło bądź zimno. Świetnie smakuje także zapieczony pod warstwą kruszonych nachosów (wersja ,,na bogato'') :)
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2016/04/zdrowy-mac-and-cheese-makaron-w.html