Wykonanie
Dziś na śniadanie pyszne, słodkie omlety. Moja mama nazywa takie biszkoptowymi. Skąd to skojarzenie? To proste - są puszyste, żółciutkie, słodkie i pyszne - jak najlepszy
biszkopt. Co powinniście wiedzieć o ich robieniu? No cóż....pierwsza zasada dobrego omleta: bierzemy tyle łyżek
mąki, ile wzięliśmy
jajek, a później ogranicza już nas tylko apetyt i wielkość patelni ;)Składniki:I przepis - klasyczny omlet
biszkoptowy:2
jajka2 łyżki
mąkisólmasłoBiałka oddzielamy od
żółtek, ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Następnie do piany dodajemy po kolei
żółtka i dalej ubijamy, ale już delikatniej. Na koniec do masy jajecznej dodajemy stopniowo
mąkę i delikatnie mieszamy, tak żeby masa nie opadła. Omlet smażymy na
maśle (może być klarowane), na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż się zrumieni. Omleta podajemy z ulubionymi dodatkami: świeżymi
owocami,
dżemem lub
miodem.II przepis -
czekoladowy omlet
biszkoptowy:2
jajka2 łyżki
mąki2 łyżeczki
kakao1 łyżka płynnego
miodusólmasłoBiałka oddzielamy od
żółtek, ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Następnie do piany dodajemy po kolei
żółtka i dalej ubijamy, ale już delikatniej. Następnie do masy jajecznej dodajemy stopniowo
mąkę wymieszaną z
kakao i delikatnie mieszamy, tak żeby masa nie opadła. Ostatni dodajemy
miód (płynny) i bardzo delikatnie mieszamy (nie musi być dokładnie).Omleta (podobnie jak w pierwszym przepisie) smażymy na
maśle (może być klarowane), na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż się zrumieni. Jednakże w tym przypadku musimy pilnować naszego śniadania, ponieważ ze względu na
miód łatwiej je przypalić. Omleta możemy podać bez żadnych dodatków lub posypanego
cukrem pudrem. Oczywiście będzie również smaczny z innymi składnikami - świeżymi
owocami,
dżemem lub
miodem.