Wykonanie
Pełne słońca i wspomnień,
owocowe smaki
soków i koktajli
pitych na Kubie, w Republice Południowej Afryki, Omanie, na Sri Lance czy w Arabii Saudyjskiej pozostały w naszej pamięci na zawsze. Chętnie do nich wracamy, bez względu na
kraj w którym przychodzi nam mieszkać.Te smaki to okruchy naszych wspomnień, naszych radości i smutków, naszej tęsknoty za Polską i naszych gorączkowych przygotowań do kolejnego wyjazdu.Chyba właśnie dlatego tak bardzo urzekła mnie książka Beaty Pawlikowskiej "
Soki i koktajle świata ".Książka kulinarno - podróżnicza, pełna przepięknych zdjęć i pysznych koktajli, z których część mieliśmy okazję pić na obczyźnie, a inne dopiero zamierzamy przygotować w Polsce.Ponad 70 przepisów na wszelkiego rodzaju zdrowe, pełne witamin
napoje od
owocowych do warzywnych to także ogromne możliwości urozmaicenia naszych posiłków i wzbogacenia ich o nowe doznania kulinarne.Urzekł nas smakiem sok z
buraków i
śliwek, ochłodził w upalne dni koktajl z
melona i
pomarańczy, do którego dodałam jeszcze kawałek
arbuza.
Woda pomarańczowo - miętowa przypomina mi saudi champagne (tutaj przepis), który tak często robiliśmy w Arabii Saudyjskiej.No cóż - "
Soki i koktajle świata " to pozycja obowiązkowa w naszej kulinarnej biblioteczce.Tutaj znajdziecie recenzję książki.Składniki wg oryginalnego przepisu z książki "
Soki i koktajle świata ".pół
melonasok wyciśnięty z jednaj
pomarańczySkładniki koktajlu, który zrobiłam na bazie powyższego przepisupół
melona miodowego (to ten żółty)pół
melona galiasok wyciśnięty z jednej
pomarańczysok wyciśnięty z jednaj
mandarynki1/5 bardzo małego
arbuza pozbawianego pestekPrzygotowaniePrzygotowanie koktajlu jest identyczne w obu wariantach.
Melony i
arbuza należy pozbawić pestek, a następnie wraz z pozostałymi składnikami zmiksować w blenderze. Opcjonalnie można dodać kilka kostek
lodu.