ßßß Cookit - przepis na Chleb gryczany, bez mąki i drożdży.

Chleb gryczany, bez mąki i drożdży.

nazwa

Wykonanie

Chleb gryczany jest niebywale łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piecze się go bez dodatku mąki, drożdży czy zakwasu. Chleb ten mogą jeść osoby uczulone na gluten.
Zastanawiacie się, czy chleb ma bardzo gryczany smak i aromat? Nie, ten specyficzny smak nie jest tak intensywny, ponieważ do pieczenia używa się kaszy niepalonej. Chleb jest dosyć wilgotny, więc w ciepłe dni, przechowywałam go w lodówce.
Za pomysł na ten chleb dziękuję Iwonie, autorce bloga Smakoterapia.
Składniki:
2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (białej)
2,5 szkl. zimnej wody
1/3 szkl. siekanych orzechów włoskich
4 łyżki sezamu
1 płaska łyżka soli
Przygotowanie:
Kaszę zalać wodą, kilkakrotnie wymieszać, przecedzić przez sito. Przełożyć kaszę do miski i dodać wodę (to 2,5 szkl. wg przepisu).
Miskę nakryć ścierką, wstawić do szafki lub zimnego piekarnika: w wersji 1- na ok. 2 dni, aż kasza wypuści kiełki, w wersji 2 - kaszę moczy się przez noc i nie czeka na kiełkowanie ziaren.
Następnie (skiełkowaną lub tylko namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę.
Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać.
Przelać masę do foremki do pieczenia, wysmarowanej olejem. Ciasto jeszcze trochę wyrośnie, więc powinno wypełniać foremkę do połowy lub 3/4 wysokości.
Foremkę nakryć ścierką, wstawić do szafki na cały dzień lub całą noc (8-10 godzin).
Gdy powierzchnia ciasta lekko się wybrzuszy, jest ono gotowe do pieczenia.
Chleb piec 45-50 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, nakryć ścierką i wystudzić na kratce.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/02/chleb-gryczany-bez-maki-i-drozdzy.html