Wykonanie
Chleb gryczany jest niebywale łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piecze się go bez dodatku
mąki,
drożdży czy zakwasu.
Chleb ten mogą jeść osoby uczulone na gluten.Zastanawiacie się, czy
chleb ma bardzo gryczany smak i aromat? Nie, ten specyficzny smak nie jest tak intensywny, ponieważ do pieczenia używa się
kaszy niepalonej.
Chleb jest dosyć wilgotny, więc w ciepłe dni, przechowywałam go w lodówce.Za pomysł na ten
chleb dziękuję Iwonie, autorce bloga Smakoterapia.
Składniki:2 szkl.
kaszy gryczanej niepalonej (białej)2,5 szkl. zimnej
wody1/3 szkl. siekanych
orzechów włoskich4 łyżki
sezamu1 płaska łyżka
soliPrzygotowanie:
Kaszę zalać
wodą, kilkakrotnie wymieszać, przecedzić przez sito. Przełożyć
kaszę do miski i dodać
wodę (to 2,5 szkl. wg przepisu).Miskę nakryć ścierką, wstawić do szafki lub zimnego piekarnika: w wersji 1- na ok. 2 dni, aż
kasza wypuści
kiełki, w wersji 2 -
kaszę moczy się przez noc i nie czeka na kiełkowanie ziaren.Następnie (skiełkowaną lub tylko namoczoną)
kaszę wraz z
wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę.Dodać pokrojone
orzechy,
sezam,
sól i dokładnie wymieszać.Przelać masę do foremki do pieczenia, wysmarowanej
olejem. Ciasto jeszcze trochę wyrośnie, więc powinno wypełniać foremkę do połowy lub 3/4 wysokości.Foremkę nakryć ścierką, wstawić do szafki na cały dzień lub całą noc (8-10 godzin).Gdy powierzchnia ciasta lekko się wybrzuszy, jest ono gotowe do pieczenia.
Chleb piec 45-50 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyjąć
chleb z foremki, nakryć ścierką i wystudzić na kratce.Smacznego