Wykonanie
Chlebek jest wyjątkowo chrupiący z zewnątrz a w środku autentycznie miękki!Pachnie zabójczo!Oczywiście możesz dać coś innego zamiast
kminku, np.
czarnuszkę,
siemię lniane, prażony
sezam,
mak....
Maślanka dodaje mu delikatności.Składniki na duży bochenek :600 g
mąki typ 650-800(można użyć 1/4
mąki razowej, 3/4 typ 650-800)20 g
drożdży świeżych2 łyżeczki
soliKminekSiemię lnianewoda 1/2 szklanki
maślanka1 łyżeczka
mioduZacznij od przygotowania rozczynu.Wymieszaj 1 łyżkę
mąki z letnią
wodą,
miodem i
drożdżami.Zostaw na 15 minut.Następnie połącz z resztą składników.Wyrabiaj na stolnicy 15 minut, aż ciasto nabierze właściwe struktury.Jest to warunek konieczny do uzyskania pysznego
pieczywa.Uformuj koło. Przykryj mokrą ściereczką, zostaw na 1 , 5 - 3 godziny.Po tym czasie uformować bochenek.Jeśli nie wiesz jak to zrobić polecam filmik:Do formowania bochenka podsypuję stolnicę
mąką i
kminkiem, dzięki
czemu ziarenka nie odpadają po upieczeniu, ale są "wgniecione" podczas formowania.Następnie przygotowuję brytfannę (jest najlepsza do pieczenia), na spód
daję papier do pieczenia oraz
mąkę i
kminek.Ostrożnie przekładam
chleb. Trzymam pod mokrą ściereczką przez 1 godzinę.Po tym czasie wsadzam przykrytą brytfannę do koniecznie rozgrzanego piekarnika na 250 stopni.Przykrywkę brytfanny można lekko skropić
wodą, ale nie aż tak by z niej kapało.Dzięki przykrywce
chleb jest chrupiący. Trzymam w piecu przez około 60 minut.Studzę na
kracie i gotowe!