ßßß Cookit - przepis na Zacna zupa wiejska

Zacna zupa wiejska

nazwa

Wykonanie

Jest taki typ zup, które nazywam zupami męskimi ze względu na ich sycące składniki, a w szczególności mięso w różnej postaci. I taka właśnie jest zacna zupa wiejska, w której króluje groch oraz wędzonki. Zupa jest sycąca, smaczna i prosta w przygotowaniu. Jest to danie kuchni podkarpackiej z regionu przeworskiego, a przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”.
Składniki dla 6-8 osób:
400 g grochu łuskanego
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek mięsa wędzonego (żeberko, boczek, ogonówka)
liść laurowy
ziele angielskie
kilka ziaren pieprzu
4 kapelusze suszonych grzybków
majeranek, cząber, sól, mielony pieprz.
Składniki na zasmażkę: średniej wielkości cebula, dwie łyżki smalcu lub masła i 1 łyżka mąki.
Groch płuczemy i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia gotujemy groch w tej samej wodzie, w której się moczył.
Mięso, włoszczyznę, suszone grzyby zalewamy wodą (ok. 1 litr) i gotujemy aż będą prawie miękkie. Wyciągamy i kroimy w kostkę. Wszystko wkładamy z powrotem do wywaru i stawiamy na niewielkim ogniu. Doprawiamy. Dodajemy przygotowaną zasmażkę i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy ziołami według upodobania.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/02/zacna-zupa-wiejska.html