Wykonanie
Migdałowce to kruche
ciasteczka aromatyzowane
olejkiem migdałowym. Wyglądają nieco inaczej niż typowe
ciasteczka, ale to mój ulubiony wykorzystywany już do innych wypieków przepis, który na potrzeby tego pomysłu lekko zmodyfikowałam. Gotowe ciasto podzieliłam na 2 części i do jednej z nich dodałam
kakao. Rozwałkowane ciasta pokroiłam na pasy o różnej szerokości i ułożyłam je w dość przypadkowy sposób. Po schłodzeniu ciasto pokroiłam na
ciasteczka. Na koniec trochę roztopionej
czekolady i gotowe :)
Składniki na około 30 sztuk:400 g
mąki2/3 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
masła100 g
cukru podru2
jajkakilka kropli
olejku migdałowego1 łyżka
kakao100 g
czekolady mlecznejczekoladowa posypka
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia.
Masło kroimy w kostkę i rozcieramy palcami z
mąką, a następnie siekamy nożem.
Jajka ubijamy, dodając stopniowo
cukier puder oraz
olejek migdałowy. Masę jajeczną dodajemy do
mąki z
masłem i krótko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części i do jednej z nich dodajemy
kakao ponownie wyrabiając. Każde ciasto osobno lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.Każdą część osobno rozwałkowujemy cienko na stolnicy lekko wysypanej
mąką. Tniemy w pasy nie szersze niż 5 cm . Pasy układamy na sobie i dociskamy, żeby
ciastka po upieczeniu nie rozwarstwiły się. Całość owijamy folią, jeszcze raz dociskamy ciasto u góry i dociskamy również boki. Wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę.
Schłodzone ciasto kroimy na
ciastka nie grubsze niż 1 cm, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez kilkanaście minut. Po wyciągnięciu z piekarnika
ciastka studzimy.
Ciasteczka układamy na kratce.
Czekoladę rozpuszczamy w małej blaszanej miseczce umieszczonej w garnku z gotującą się
wodą. Ciekłą
czekoladę nakładamy łyżką na jeden bok
ciasteczek. Dekorujemy ją
czekoladową posypką.
Na bazie tych samych składników polecam również:Kruche kwiatki
waniliowe jogurtowe i
czekoladoweoraz