ßßß Cookit - przepis na Minestrone z czerstwym chlebem

Minestrone z czerstwym chlebem

nazwa

Wykonanie

Minestrone to najpopularniejsza włoska zupa. Jej nazwa pochodzi od słowa minestra, czyli zupa. Minestrone jest pełne warzyw i bardzo pożywne. Nie ma jednego obowiązującego przepisu na tę zupę. W zależności od regionu Włoch oraz od pory roku gotuje się ją z różnych warzyw. W wersji, którą ja gotuję od czasu do czasu, króluje czerwona fasola, kukurydza, groszek i oczywiście pomidory. Pod koniec gotowania do zupy dodaje się czerstwy chleb pokrojony w kosteczkę, co nadaje zupie gęstość, a jednocześnie pozwala na sensowne wykorzystanie nadmiaru chleba. Przepis, który nieco zmodyfikowałam, znalazłam w książce „Męskie gotowanie” i tak też odbieram tę zupę, jako męską – jest sycąca, a bogactwo warzyw zrównoważone jest odrobiną wędzonego boczku.
Składniki:
1 , 5 l rosołu
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 szklanka mrożonego groszku (ewentualnie 1 puszka groszku konserwowego)
1/2 puszki kukurydzy
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
200 g wędzonego boczku
2 kromki czerstwego chleba
sól, pieprz, chili w proszku
oliwa do smażenia
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na 2-3 łyżkach oliwy w garnku z grubym dnem. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i pokrojone warzywa dodajemy do cebuli, podlewamy szklanką rosołu i gotujemy 10 minut.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w grubą kostkę. Wrzucamy je do pozostałych składników i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, fasolę razem z zalewą, kukurydzę i groszek oraz wlewamy pozostały rosół. Wszystko gotujemy przez 10 minut mieszając od czasu do czasu, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili w proszku.
Na koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę chleb i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę podajemy gorącą.
Polecam również zupy:
Irlandzką zupę dyniową z ziemniakami
oraz
Zupę-krem z kukurydzy z bekonem
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/01/minestrone-z-czerstwym-chlebem.html