Wykonanie
Minestrone to najpopularniejsza włoska zupa. Jej nazwa pochodzi od słowa minestra, czyli zupa. Minestrone jest pełne warzyw i bardzo pożywne. Nie ma jednego obowiązującego przepisu na tę zupę. W zależności od regionu Włoch oraz od
pory roku gotuje się ją z różnych warzyw. W wersji, którą ja gotuję od czasu do czasu, króluje
czerwona fasola,
kukurydza,
groszek i oczywiście
pomidory. Pod koniec gotowania do zupy dodaje się czerstwy
chleb pokrojony w kosteczkę, co nadaje zupie gęstość, a jednocześnie pozwala na sensowne wykorzystanie nadmiaru
chleba. Przepis, który nieco zmodyfikowałam, znalazłam w książce „Męskie gotowanie” i tak też odbieram tę zupę, jako męską – jest sycąca, a bogactwo warzyw zrównoważone jest odrobiną
wędzonego boczku.Składniki:1 , 5 l rosołu1 puszka krojonych
pomidorów1 puszka
czerwonej fasoli1 szklanka mrożonego
groszku (ewentualnie 1 puszka
groszku konserwowego)1/2 puszki
kukurydzy4
ziemniaki2
marchewki1
pietruszka1/2
selera1 duża
cebula3 ząbki
czosnku200 g
wędzonego boczku2 kromki czerstwego
chlebasól,
pieprz,
chili w proszku
oliwa do smażenia
Cebulę i
czosnek obieramy, siekamy i szklimy na 2-3 łyżkach
oliwy w garnku z grubym dnem.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni.
Marchewkę,
pietruszkę i
seler obieramy i kroimy w kostkę.
Boczek i pokrojone warzywa dodajemy do
cebuli, podlewamy szklanką rosołu i gotujemy 10 minut.W tym czasie obieramy
ziemniaki i kroimy je w grubą kostkę. Wrzucamy je do pozostałych składników i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy
pomidory,
fasolę razem z zalewą,
kukurydzę i
groszek oraz wlewamy pozostały rosół. Wszystko gotujemy przez 10 minut mieszając od czasu do czasu, doprawiamy
solą,
pieprzem i odrobiną
chili w proszku.Na koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę
chleb i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę podajemy gorącą.Polecam również zupy:Irlandzką zupę
dyniową z
ziemniakamiorazZupę-krem z
kukurydzy z
bekonem