Wykonanie
Choć lubię gotować, bywa że przygotowując obiad szukam łatwych rozwiązań. I oto jedno z nich – aromatyczne marynowane pałki z
kurczaka pieczone w foliowym rękawie podane z
ziemniakami upieczonymi z wykorzystaniem tej samej marynaty. Wystarczy zamarynować pałki z
kurczaka i obrać
ziemniaki, a
potem wrzucić je do osobnych rękawów do pieczenia i upiec w tym samym czasie. Niemal bez wysiłku mamy gotowy bardzo smaczny obiad.Pomysł na to danie (z minimalnymi zmianami) pochodzi z bloga Bake&Taste .Składniki:10 pałek z
kurczaka8 średnich
ziemniaków1/2 szklanki
oleju rzepakowego3 łyżki
sosu sojowego2 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki granulowanego
czosnku3 ząbki
czosnku - posiekane1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
bazylii1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
ziół prowansalskichpieprz,
sólPałki z
kurczaka płuczemy pod bieżącą
wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.W dużej misce łączymy
olej,
sos sojowy,
paprykę, granulowany
czosnek,
curry,
bazylię,
oregano,
zioła prowansalskie i
pieprz. Do marynaty wkładamy pałki i mieszamy, aby marynata dotarła we wszystkie zakamarki. Całość przekładamy do dużego worka zapinanego na Zipper, jeszcze raz dobrze mieszamy i odkładamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Od czasu do czasu obracamy worek. Marynować można również w przykrytej folią spożywczą misce, ale moim zdaniem w zamkniętym worku marynowanie jest skuteczniejsze, a obracanie
mięsa w trakcie marynowania łatwiejsze.Kiedy minie co najmniej 3 godziny pałki przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy do środka 2-3 łyżki marynaty i obwiązujemy go z dwóch stron. Rękaw wkładamy do dużego naczynia do zapiekania (na tyle dużego, by pałki leżały płasko, a nie jedna na drugiej) i nakłuwamy go w kilku miejscach.Do pozostałej marynaty dodajemy posiekany świeży
czosnek oraz
sól (1/2 płaskiej łyżeczki) i obtaczamy w niej
ziemniaki pokrojone na mniejsze części.
Ziemniaki razem z marynatą przekładamy do drugiego foliowego rękawa, który również zawiązujemy z obu stron, ale nie nakłuwamy. Rękaw kładziemy w naczyniu żaroodpornym obok pałek.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy około 1 godziny i 15 minut. W połowie pieczenia worek z
ziemniakami obracamy.