ßßß
Zmodyfikowany przepis:Składniki (na około 12 porcji)1 litr mleka0,5 litra śmietanki kremówki0,5 litra śmietany 18%4 jajka0,5 kostki masła10 dkg cukrupłaska łyżeczka żelatynyorzechymigdałyrodzynki i co Wam jeszcze do głowy przyjdzie z tzw "bakaliowych"cukier waniliowyJajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. W garnku gotujemy mleko i powoli wlewamy je do ubitych jajek (mieszać trzeba, żeby się nie zrobiły kluseczki). Potem wlewamy do tego śmietankę i śmietanę 18%. Pomału ogrzewamy, żeby się zwarzyła, tworząc delikatny serek.Wykładamy takie zwarzone mleko na sitko, pokryte gazą i czekamy aż się odsączy i przestygnie.Delikatnie uciskamy.Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy nasz serek, cały czas miksująć.Do serowej dodajemy bakalie, na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody.Wykładamy do miseczki lub dwóch mniejszych, wyłożonych gazą, wkładamy do lodówki. Następnego dnia wykładamy na talerzyk i ozdabiamy świątecznie.Jeśli nie liczycie kalorii, możecie zajrzeć tutaj