ßßß Cookit - przepis na Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Niezwykle kruche ciasto, smak chałwy, orzechów, czekolady ... Te kuszące zestawienie skupia jeden z moich ulubionych wegańskich i bezglutenowych mazurków . To słodka, uzależniająca przyjemności, idealna na Święta. O dziwo, bez dodatku rafinowanego cukru !
Mazurek to niewątpliwie słodka podstawa Wielkanocny. Zazwyczaj to dietetycznie grzeszne ciasto, które ma maksymalnie rozpieścić nasze kubki smakowe. A co, jeśli obiecam Wam, że będzie pysznie, wyjątkowo i słodko, a jednocześnie zdrowo? Nie przekonani? A jeśli wypowiem trzy magiczne słowa - chałwa, orzechy, czekolada ? :p
Przedstawiam Was na blogu przepis na mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą . W dodatku wegański, bezglutenowy i pozbawiony cukru . Zapewniam jednak, że nie jest on pozbawiony smaku. Smakuje... i to jak!
wegański, bezglutenowy
(20x20 cm)
ciasto:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 4-5 łyżek syropu klonowego / syropu z agawy - lubisz bardziej słodkie ciasta użyj 5
- 120 g oleju kokosowego
- 80 g mleka roślinnego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski wanilii
- szczypta soli himalajskiej
W kąpieli wodnej rozpuszczam olej kokosowy. Dodaję mleko roślinne, syrop klonowy, pastę waniliową. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej wody i odstawiamy, by masa lekko przestygła. Dodaję mielone siemię lniane i dokładnie mieszam.
Do dużej miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia. Dodaję zmielone orzechy włoskie i sól. Całość mieszam.
Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej ciasto (będzie w postaci grudek ciasta). Za pomocą dłoni wyklejam ciastem blaszkę, łącznie z bokami (niecały 1 cm wysokości).
Formę z ciastem wkładam do lodówki na ok. 30 min.
W tym czasie piekarnik nagrzewam do 170 st. C.
Schłodzone ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.
masa orzechowo-chałwowa:
- śmietana z dobrze schłodzonej 1 puszki mleka kokosowego (400 ml)
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych, bez skórki
- 3 łyżki pasty sezamowej tahina
- 5-6 łyżek ksylitolu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski wanilii
Do pojemnika blendera wrzucam podprażone na suchej patelni orzechy. Dodaję tahinę i pastę waniliową. Całość blenduję na gładką masę.
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z ksylitolem.
Do masy orzechowej dodaję 1 łyżeczkę ubitej śmietany i całość dokładnie blenduję. Masę orzechową przekładam do miski z pozostałą śmietaną kokosową i całość delikatnie, ale dokładnie mieszam.
Masę wykładam na wystudzony spód i wyrównuję.
dodatkowo:
- ok. 60 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka sezamowej pasty tahina
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- do posypania: garść posiekanych orzechów laskowych
Masę orzechowo-chałwową posypuję posiekanymi orzechami laskowymi.
Czekoladę wraz z mlekiem, tahiną i ksylitolem umieszczam w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści mieszam ją dokładnie z pozostałymi składnikami, tak by uzyskać jednolitą, lśniącą masę.
Całość wkładam do lodówki na min. 4 h.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/03/mazurek-chawowo-orzechowy-z-czekolada.html