ßßß Cookit - przepis na Keks bananowy (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Keks bananowy (wegański, bezglutenowy, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Pyszny, niezwykle aromatyczny, wegański i bezglutenowy keks, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. To proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, którego ważnym składnikiem są dojrzałe banany . To one nadają mu cudownego smaku i naturalnej słodkości.
Jeśli od dawna śledzicie True Taste Hunters, zapewne już wiecie, że uwielbiam ciasta bananowe . Mogę nawet stwierdzić, że jestem od nich uzależniona - zarówno od ich robienia jak i jedzenia. Wciąż tworzę nowe wersje bananowców i na razie nic nie zapowiada tego, że zabraknie mi na nie pomysłów. Na byłabym więc sobą, gdybym nie wymyśliła jakiegoś wypieku wielkanocnego, w którym jednym z głównych składników byłyby banany. Postawiłam na pyszny, aromatyczny, delikatnie cytrynowy, wegański keks bananowy . To niezwykle łatwy wypiek, który wyjdzie każdemu. Oczywiście, bez dodatku rafinowanego cukru i glutenu .
Wegański bezglutenowy
(keksówka o dł. ok. 22 cm)
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 120 g oleju kokosowego, rozpuszczonego w kąpieli wodnej
- 100 g mąki kukurydzianej*
- 100 g mąki gryczanej*,
- 80 g mąki jaglanej*, użyłam Amarello
- 25 g mielonego siemienia lnianego*
- 4 łyżki mleka roślinnego*
- 2 łyżeczki pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii
- 150 g ksylitolu / erytrolu
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka jasnego octu winnego / jabłkowego / ryżowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50-75 g rodzynek, najlepiej ekologicznych
- szczypta soli
W misce mieszam: przesiane mąki**, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce rozgniatam widelcem banany. Dodaję ksylitol, olej kokosowy, pastę waniliową,wanilię, sok z cytryny, mleko roślinne i skórkę cytrynową. Całość dokładnie mieszam.
Do masy bananowej dodaję mielone siemię lniane i dokładnie mieszam.
Do suchych składników dodaję mokre i bardzo dokładnie mieszam.
W miseczce zalew 1 łyżeczkę sody octem. Uzyskaną pianę wlewam do mas na ciasto i ponownie dokładnie mieszam.
Na końcu wrzucam rodzynki i ponownie mieszam.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę na keks i całość wyrównuję.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekę ok. 40-50 min.
Gotowy keks bananowy wyciągam z piekarnika, zostawiam w keksówce na ok. 1 h, by ostygł. Następnie przekładam na kratkę do pieczenia.
Smacznego!
*W wersji glutenowej wszystkie mąki można zastąpić mąką orkiszową, najlepiej typ 720. Nie dodajemy wtedy mielonego siemienia lnianego i 4 łyżek mleka.
**Koniecznie przesiej mąki, aby uniknąć zakalca!!!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/03/keks-bananowy-weganski-bezglutenowy-bez.html