ßßß Cookit - przepis na Pieczona owsianka o smaku szarlotki (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Pieczona owsianka o smaku szarlotki (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Są śniadania nazywane śniadaniami mistrzów. Śniadania wyjątkowe, do których przygotowania musimy poświęcić odrobinę pracy i czasu. To wszystko jednak warte jest kulinarnego zachodu, bo uzyskujemy coś tak niezwykle pysznego, że zamieni każdy poranek w czas wyjątkowy. Taka jest właśnie wegańska i bezglutenowa pieczona owsianka o smaku szarlotki ...
Nie znam osoby, która nie lubiłaby szarlotki . Lekko kwaskowate jabłka, duża ilość korzennych przypraw, rodzynki (tu kwestia sporna :p)... Dla mnie już brzmi to jak kulinarna bajka. Postanowiłam więc przemienić moje ulubione smaki w pyszne, weekendowe śniadanie. Nazywam je weekendowym, bo tylko wtedy mam na nie czas. Może i dobrze, bo dzięki temu owo śniadanie jest dla mnie czymś wyjątkowym. Czymś, na co czekam przez cały tydzień...
Ta pieczona owsianka o smaku szarlotki jest jej luksusową wypasioną wersją. Idealną na weekend! :p Moją pieczoną owsiankę wzbogaciłam o migdałowy top, który pięknie się karmelizuje podczas pieczenia, tworząc na górze owsianki przepyszną, chrupiącą skorupę. Gotowe wegańskie śniadaniowe cudo podaję zawsze z lekko kwaskowym jogurtem sojowym z dodatkiem cynamonu. Uzupełnia on idealnie gorącą i słodką owsiankę.
wegańska, bezglutenowa, bez cukru
(2 spore porcje)
- 3 duże jabłka (każde po ok. 300 g), obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 1 szklanka i 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych (ok. 125 g)
- 2 łyżki rodzynek (najlepiej niesiarkowanych)
- 4 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / w wersji nie-wegańskiej miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka + 3 łyżki mleka roślinnego
- 2 łyżki bezglutenowego budyniu waniliowego (20 g) / ewentualnie mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
W misce łącze wszystkie składniki. Masę przekładam do wysmarowanego olejem kokosowym naczynia do zapiekania. Przykrywam folią spożywczą i odstawiam na ok. 30 min.
migdałowy top:
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy
Płatki migdałowe wrzucam do miski i łącze z olejem i syropem z agawy. Całość wykładam na wierzch mojej owsianki.
Tak przygotowaną owsiankę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 40 min.
Podaję w towarzystwie cynamonowego jogurtu sojowego .
cynamonowy jogurt sojowy:
- 250 ml jogurtu sojowego*
- 2 łyżki ksylitolu / syropu klonowego / syropu z agawy
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego
- duża szczypta cynamonu
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Smacznego!
* Jeśli jesteś uczulony na soję, zamień ten jogurt innym roślinnym lub użył śmietany kokosowej rozcieńczonej 1-2 łyżkami wody kokosowej/mleka roślinnego.
Zasmakowała Ci pieczona owsianka? Koniecznie wypróbuj Pieczoną owsiankę marchewkową!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/02/done-pieczona-owsianka-o-smaku.html