ßßß Cookit - przepis na Owsianka kokosowo-pomarańczowa (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Owsianka kokosowo-pomarańczowa (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Mój idealny początek dnia. Aromatyczna owsianka, delikatnie pomarańczowa, z wyczuwalną kokosową i cynamonową nutą . Mocny argument, który potrafi namówić mnie na wczesno poranne wstanie z łóżka.
Też tak czasem macie? Najchętniej zostalibyście w łóżku do końca dnia i schowali przed całym światem? No cóż... Na co dzień próbuję być życiową supermenką, jednak czasem i ja mam dość. Potrzebuję wtedy miłego słówka, podrapania za uchem i pysznego, energetycznego śniadania, najlepiej podanego prosto do łóżka... Kilka prostych rzeczy, które potrafią zdziałać cuda.
Dziś więc podaję Wam przepis na moją ukochaną wegańską owsiankę . Mój poranny łapacz smutków. Robię ją z dodatkiem mleka kokosowego i soku pomarańczowego . Kulinarną kompozycję idealnie uzupełnia dodatek skórki pomarańczowej, cynamonu, imbiru i wiórków kokosowych . Całość bezglutenowa i bez cukru .
(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
(1 duża - 2 małe porcje)
- 3/4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
- 1 szklanka mleka kokosowego
- sok z 1 pomarańczy (1/2 szklanki soku)
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1-2 łyżeczki syropu klonowego
- szczypta soli
- do podania: wiórki kokosowe, cynamon, syrop klonowy
Do rondelka wlewam mleko, dodaję płatki i pozostałe składniki.
Całość zagotowuję, a następnie zmniejszam ogień na mniejszy i gotuję ok. 20 min, co jakiś czas mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Owsiankę przekładam do misek. Posypuję ją wiórkami kokosowymi, cynamonem i polewam obficie syropem klonowym.
Idealne śniadanie na zimowy poranek!
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/02/owsianka-kokosowo-pomaranczowa-weganska_4.html