Wykonanie
Mój idealny początek dnia. Aromatyczna owsianka, delikatnie pomarańczowa, z wyczuwalną
kokosową i
cynamonową nutą . Mocny argument, który potrafi namówić mnie na wczesno poranne wstanie z łóżka.Też tak czasem macie? Najchętniej zostalibyście w łóżku do końca dnia i schowali przed całym światem? No cóż... Na co dzień próbuję być życiową supermenką, jednak czasem i ja mam dość. Potrzebuję wtedy miłego słówka, podrapania za uchem i pysznego, energetycznego śniadania, najlepiej podanego prosto do łóżka... Kilka prostych rzeczy, które potrafią zdziałać cuda.Dziś więc podaję Wam przepis na moją ukochaną wegańską owsiankę . Mój poranny łapacz smutków. Robię ją z dodatkiem
mleka kokosowego i
soku pomarańczowego . Kulinarną kompozycję idealnie uzupełnia dodatek
skórki pomarańczowej,
cynamonu,
imbiru i
wiórków kokosowych . Całość bezglutenowa i bez
cukru .
(wegańska, bezglutenowa, bez
cukru)(1 duża - 2 małe porcje)- 3/4 szklanki bezglutenowych
płatków owsianych- 1 szklanka
mleka kokosowego- sok z 1
pomarańczy (1/2 szklanki soku)- skórka otarta z 1/2
pomarańczy- 1 łyżeczka pasty waniliowej- 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu- 1/5 łyżeczki mielonego
imbiru- 1-2 łyżeczki
syropu klonowego- szczypta
soli- do podania:
wiórki kokosowe,
cynamon,
syrop klonowyDo rondelka wlewam
mleko, dodaję
płatki i pozostałe składniki.Całość zagotowuję, a następnie zmniejszam ogień na mniejszy i gotuję ok. 20 min, co jakiś czas mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji.Owsiankę przekładam do misek. Posypuję ją wiórkami kokosowymi,
cynamonem i polewam obficie
syropem klonowym.Idealne śniadanie na zimowy poranek!Smacznego!