Wykonanie
Zadzwoniła sąsiadka po
wodę z
ogórków, które co roku kisi mąż. Akurat nie miałam
wody, ale zawsze mam komplet w piwnicy. Przy okazji podpytałam co robi dzisiaj na obiad i z takiej niewinnej konwersacji urodził się pomysł na najprostszą i zarazem jedną z lepszych zup pod słońcem, pod warunkiem, że macie swoje
ogórki. Do tej
pory kwas z
ogórków, poza
ogórkową oczywiście, dodawałam jedynie do barszczu. Czasami kilka łyżek do sałatki warzywnej. I to wszystko na co pozwalała mi moja wyobraźnia. Dobrze, że od zawsze mam sąsiadkę, szkoda tylko, że tak późno odkryła przede mną kulinarne zaplecze :)Składniki na 3 porcje:1
cebula, w grubą kostkę4 średnie
ziemniaki, w grubą kostkę1 łyżka
masła2 szklanki
bulionu (u mnie z szyi
indyka)1 szklanka kwasu z
ogórków kiszonych1 łyżka
śmietany 18%dużo
koprumłotkowany
pieprzRozpuścić
masło w rondlu z grubym dnem. Zeszklić
cebulę, dodać
ziemniaki, przykryć i dusić, aż warzywa zmiękną. Zalać
bulionem, kwasem, zagotować. Zahartować gorącą zupą
śmietanę, dodać do zupy. Doprawić
koprem i
pieprzem