ßßß Cookit - przepis na Kwaśne kartofle

Kwaśne kartofle

nazwa

Wykonanie

To jeden z tych przepisów, w którym ilość dodatków zależy od indywidualnych upodobań. Dla jednych dwa ogórki będą wystarczającą ilością , inni będą woleli wersję kwaśniejszą. Robiąc takie ziemniaki kieruję się raczej smakiem ogórków - jak po ich dodaniu ziemniaki wydają się za mało kwaśne - dodaję kolejne. Ale bardzo polecam ziemniaki w takim wydaniu. szybkie do zrobienia a inne niż tradycyjnie podawane.
składniki
1 kg ziemniaków
kilka ogórków kiszonych - ilość zależy od wielkości, kwaśności i naszych upodobań
1 mała lub 1/2 większej cebuli
łyżka masła
sporo pieprzu
przygotowanie
ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki obrać - ja nie obieram , lubię ze skórką - pokroić w mała kostkę. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować, rozgnieść przy pomocy praski ( nie muszą być bardzo gładkie) dodać do garnka masło, ogórki, cebulę , sporo pieprzu, dobrze wymieszać. Świetny dodatek do mięs.
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2013/12/kwasne-kartofle.html