ßßß Cookit - przepis na Muffiny cytrynowe

Muffiny cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak wam, ale mi wszelkie cytrynowe wypieki kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi. Dlatego też, na blogu nie mogło zabraknąć tych pysznych muffinek. Świetnie nadadzą się jeśli pieczenie słodkości zostawiacie na ostatnią chwilę, albo nie lubicie przesiadywać w kuchni, bo ich zrobienie zajmuje dosłownie kilkanaście minut i nie wymaga wielkich umiejętności.
Muffiny oczywiście najlepiej smakują świeżutkie, jeszcze ciepłe i drugiego dnia. Później tracą świeżość i nie są już tak wyborne.
Składniki na 12 sztuk:
szklanka mąki ryżowej *
szklanka mąki pszennej typ 650
2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
skórka otarta z jednej cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki mleka
2 jajka
60g rozpuszczonego masła
sok wyciśnięty z jednej cytryny
* Można zastąpić ją pszenną pełnoziarnistą lub pszenną typ 650.
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąka, cukier, skórka z cytryny, proszek do pieczenia),
a w drugiej misce mokre (mleko, jajka, masło, sok z cytryny). Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
Foremki na muffiny napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Muffiny pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/03/muffiny-cytrynowe.html